Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Gustav Svedbrant bäste europée i terräng-VM

Bäste europée i juniorklassen i terräng-VM: Gustav Svedbrant, Sverige.
- Det här var helt enkelt jävligt kul men otroligt jobbigt, jublar den 18-årige spårvägenlöparen.

Årets terräng-VM som avgjordes i Belfast på Nordirland dominerades totalt av de afrikanska löparna. Kenyanerna och etiopierna vann allt.
I juniorernas lopp över åtta kilometer tog de två afrikanska nationerna de tolv första placeringarna.
- Men Gustav Svedbrant, Spårvägen, blev bäste europée med sin 28:e plats och Henrik Ahnström, Brittatorp, femte europée på 36:e plats.
Sverige har varit mycket sparsamt representerat i terräng-VM, men insatsen på söndagen är de bästa svenska juniorinsatserna sedan Malin Ewerlöfs seger 1989 och Claes Nybergs 22:a plats 1990.
- Det var nervöst och trångt i starten, berättar Gustav Svedbrant. Det var 200 löpare i loppet så det blev trångt och jag och Henrik var nog nästan sist i starten. Det var riktigt tufft och folk sparkade och armbågades.
- Taktiken var att ta det lugnt i början och sedan arbeta sig uppåt i fältet.
Gustav Svedbrant var 2.30 efter etiopiern Hailu Mekkonen i mål och Henrik Ahnström var ytterligare tio sekunder efter.
Gustav Svedbrant tävlar för stockhomsklubben Spårvägen hoppade av gymnasiet i höstas för att kunna satsa på löpnngen. Han arbetar deltid som vaktmästare på en skola i Kårsta norr om Stockholm och har målet med sitt idrottande klart.
- Jag hoppas kunna nå upp till världseliten, och jag kommer att fortsätta att springa både bana och terräng.

Finskan Annemarie Sandell gjorde ett starkt lopp och tog bronspengen på damernas korta bana. Kenyanskan Jackline Maranga ledde från start till mål. Sandell fick ge sig för fransyskan Yamna Oubouhou-Belkacem i spurten men fick genom tredjeplatsen de viktiga världscupspoäng som enligt våra beräkningar ger henne en tredje plats totalt i världscupen 1999.

På herrarnas långa bana visade Paul Tergat att han är väldens bästa terränglöpare. Den suveräne kenyanen vann nu sin femte raka titel i ett lopp där portugisen Paulo Guerra överraskande tog tredjeplatsen. Notera att svenske Claes Nyberg som valde att stå över terräng-VM var före Guerra i senaste världscuptävlingen...