Hall slog "Gusten"men valde maraton

Magnus Gustafsson är svenskt ankare när Sverige spelar Davis Cup-final i helgen. Bollsäker och konditionsstark som få svenska tennisspelare är han något att luta sig mot. Ändå är det svårt att inte minnas att "Gusten" fått stryk av Sverige-tian i maraton - i tennis.

- Visst minns jag matchen - 6-1, 6-4 vann jag med i åttondelsfinalen i junior-SM i Vetlanda 1983, berättar för detta tennisspelaren Stefan Hall som för andra året i rad är inne på tio-bästa-listan i maratonlöpning med sina 2.28.34 i Stockholm Marathon.
- Jag lade av med tennisen efter tonåren och var 26 när jag började springa lite som motionär, berättar Stefan.
Hemma i Eskistuna ställde han för skoj skull upp i motionsloppet Smemilen. Sprang på 39 minuter och fick mersmak.
- Jag har alltid tyckt att det är roligt att springa och vintern 93/94 började jag så träna rationellt och var snabbt uppe i 10-11 mil i veckan.
Det är en talang att tåla träning. Dessutom hade Stefan nytta av tennisen som gett styrka och spänst. Redan på våren 1994 sprang Stefan sitt första maraton och numera är Stefan Hall en av de som tävlar flitigast av alla elilöpare.
- Man kan inte ge max i alla tävlingar, men det är bra med kortare lopp för att få upp farten, resonerar Stefan.
Gamle maratonlöparen Hans Jonsson (bäste svensk i premiärupplagan av Stockholm Marathon 1979) hjäper numera till med träningsplaneringen. Löpare Hall har hamnat i 70-talsskolan. Kvanitet går före kvalitet.
Under det senaste året har Stefan Hall också etablerat en jämn standard.
Eller vad sägs om:
- 2.28.04 i Berlin 1997.
- 2.28.37 i London 1998.
- 2.28.34 i Stockholm 1998.
- 2.28.59 i Frankfurt 1998.
- Jag är glad över resultaten men nu gäller det att kliva upp ytterligare ett steg,förklarar Stefan.
I klubben Ärla IF finns inspiratören Bjarne Thysell - Sverigeetta i maraton i år med 2.14.42. Så mycket träning tillsammmans blir det dock inte. Båda har familj och arbetar heltid. Stefan Hall är mentalskötare på Karsuddens sjukhus.
Ett liv långt från det som tennisstjärnorna lever. Men Stefan Hall är säker:
- Löpning är min sport.