Halle hade bråttom i Strömstad

Herrsegraren Jumanne Tluway kunde fira med färska räkor men damsegrarinnan Gunhild Halle hade bråttom att hinna med båten hem till Norge och missade festen som avslutade den tionde Strömstadsmilen.

Med ett späckat elitfält hade Tanzanias Jumanne Tluway ett av de tuffaste motstånden som han ställts inför sedan han kom till Sverige i våras. Den nittonårige löparen började sin segerturné i Rösjöloppet och har sedan sprungit ett tio tal lopp i Sverige, vunnit många och blivit fyra i Göteborgsvarvet och tvåa i norska Sentrumslöpet.
Den backiga banan passade den lätta tanzaniern (44 kg) perfekt och tätklungan tunnades ut kilometer för kilometer. Fjolårssegraren Alfred Shemweta tappade kontakten redan efter det första av de två varven. Terrängspecialisten Claes Nyberg hängde dock med i klungan där framme fram till de sista två tuffa kilometerna.
- Jag lade in spurten med en kilometer kvar, förklarar Jumanne Tluway som vann före kenyanen Josphat Boyt och Claes Nyberg.
I damklassen blev det för nionde av tio gånger norsk seger. Gunhild Halle som satte banrekord förra året vässade det ytterligare. Med tiden 32.56 var hon 50 sekunder bättre än förra året. Tvåan i loppet, landsmaninnan Bente Landöy, hade 33.48 och trean Zakia Mrisho, Tanzania, 34.33.
Gunhild Halle kommer inte att springa mer landsvägslopp den här säsongen och kommer nu istället att satsa på banlöpningen. Gunhild är redan kvalificerad till OS på 10000 meter.

Resultat på hemsidan