Hallelulja, vilka löpare i St Olavsloppet

På lördagen gör Vidar och Heimdal upp om segern i tävlingsklassen när St Olavsloppet avslutas. Men norrmännen är inte snabbast i årets stafett.
Prisa St Olof för årets nykomlingar! Livsnerven - pingstkyrkan var tre minuter snabbare än elitlagen på fredagens etapp.

- När vi i våras fick besked om att vi inte skulle få behålla vår nummerlapp i Vindelälvsloppet, så beslutade vi oss för att springa St Olavsloppet istället, förklarar Stig Eklund som matchar löparna i Livsnerven - Pingstkyrkan.
- Under loppet hjälper vi pingstkyrkan att samla in pengar till ett biståndsprojekt, fortsätter Stig Eklund.
Under St Olavsloppet matchas nu sex afrikanska och två ryska elitlöpare som Livsnerven - Pingstkyrkan. Det är tanzanierna Julius Mtibani, Faustine Meta, Zacharia Gwandu, Zakia Mrisho och Jumanne Tluway, ryssarna Jiri Punda och Andrei Karpine samt kenyanen Patrick Boiyo.
De tanzanska löparna tillhör annars Team 100 running team, ett projekt som har sina rötter i Vindelälvsloppet.
Gargnäsföretagaren Anders Grundström har de senaste tio åren värvat ihop ett lag av duktiga löpare till sitt lag i Vindelälvsloppet. Eftersom man första året hade nummerlappen 100, kallade man sig sedan Team 100. Ett namn som sedan har etablerats. Förra året startade man på intitiativ av Anders Grundström en löparklubb i Arusha i Tanzania. Namnet var givet - Team 100.
Men när laget traditionsenligt skulle anmäla sig till Vindelälvsloppet i våras så fick man beskedet att nummerlapp 100 var upptagen, reserverad för den lokala tidningen som firade hundraårs jubileum.
Istället springer man nu den konkurrerande stafetten.
Vindelälvsloppet erbjuder nu visserligen Team 100 att få springa med "rätt" nummerlapp och ge den jubilerande tidningen en specialnummerlapp, men det är lite sent tycker Stig Eklund.
- Det sliter hårt på löparna att tävla varje dag. Jag tror inte att de orkar med en sådan här stafett till den här månaden.
För med bara åtta löpare i laget är det slitigt att klara de 43 sträckorna i St Olavsloppet. De norska elitlagen Vidar och Heimdal som tidsmässigt ligger närmast har tolv löpare i sina lag.
På lördagen är det målgång i Trondheim för de drygt 200 lagen som sprungit de 33,5 milen från östersund.