Han följer upp succéromanen med ny bok

I veckan släpps löpar-romanen Fri att springa. En fortsättning på Fredrik Svanfeldts uppskattade första bok Dömd att springa som kom ut 2017.
– Jag vill fortsätta slå ett slag för långdistanslöpning i romanform, säger Fredrik Svanfeldt.

I bokhandlarna trängs numera olika faktaböcker om träning och löpning. Svenska romaner är mer sällsynta. Anders Dalbergs Löparen och Dekius Lacks Springa med vingar fick förra året sällskap av Fredrik Svanfeldts Dömd att springa. 
Svanfeldts bok fick mycket uppskattning och goda recensioner. I den första boken får läsaren följa huvudpersonen Johan Dahlbergs utveckling, från de första löpstegen till en passionerad satsning. En spännande berättelse där Svanfeldt samtidigt delar med sig i detalj hur en elitlöpare tränar. Erfarenheterna kommer från Fredrik Svanfeldts egen elitkarriär. 

– Jag skrev den första boken när jag avslutade min elitsatsning för ungefär tre år sedan och började träna betydligt mindre. Jag kände att kroppen började känna av den hårda träningen – så då bestämde jag att jag ska springa för att må bra och att för att hänga med den träningsgrupp som jag tränar. Så jag springer kanske några gånger i veckan. Tiden som jag fått över använder jag mycket till att skriva, säger Fredrik. 

I Fri att springa har huvudpersonen Johan Dahlberg avtjänat sitt fängelsestraff och det har blivit dags att tänka på framtiden. Men hur kommer man tillbaka till ett socialt liv efter två år i fängelse? Johan gör sitt bästa för att balansera arbete med fortsatt fokus på sin löpträning. Frågan är om han kan hitta nya mål efter att redan ha överträffat alla förväntningar? Tillsammans med sin tränare och nära vän Hansson sätter Johan upp en plan för framtiden med London Marathon i sikte. Samtidigt dyker kärleken oväntat upp i arbetskamraten Sara. Johan vill berätta om sin bakgrund, men olika anledningar hindrar honom och han finner sig mer och mer insnärjd i lögner som han inte vet hur han ska ta sig ur.

– Det som också händer i boken är att det stora målet för Johan den här gången är att springa London Marathon – och han gör det då som elitlöpare och det som beskrivs där är precis det som jag upplevde det som elitlöpare när jag sprang det för femton år sedan, säger Fredrik Svanfeldt som själv haft en framgångsrik löparkarriär med ett personbästa i maraton på 2.25.58.
– Hur man kan kombinera heltidsjobb och en elitsatsning är från min egen löpning, jag försöker berätta hur man kan göra. 
                              

Fredrik Svanfeldts böcker på Bokus.com: