Häng med från början i Szalkais träning!

Första måndagen i december sätter träningen för Stockholm Marathon igång på allvar. Tränare här på Marathon.se är Anders Szalkai som utarbetat skräddarsydd dag-för-dag planering fram till Stockholm Marathon lördagen 3 juni 2006.

Tränaren Anders Szalkai har gjort program på fem olika nivåer.
Du kan välja mellan program för sluttider från 3 timmar till strax under 6 timmar.
Det finns program för fem nivåer:
• 3 timmarsgruppen,
• 3.30 timmarsgruppen (nytt program)
• 4 timmarsgruppen,
• 5 timmarsgruppen
• nybörjargruppen/klara loppet under sex timmar.

Anders Szalkai, som vann Stockholm Marathon år 2001, är expert på maratonträning. Han har egen erfarenhet som elitlöpare, men är även utbildad idrottslärare på Idrottshögskolan i Stockholm.
De träningsprogram som Szalkai gjort har blivit mycket uppskattade, inte minst för att de är anpassade efter olika nivåer. För nästan alla kan bli maratonlöpare:
– Alla som är friska och inte har någon extrem övervikt eller är alltför åldersstigna kan klara av Stockholm Marathon, säger Anders.
– Loppet behöver inte bli en pina, utan alla som startar sin träning nu, tror jag kan uppleva glädjen och den enorma känslan som det innebär att komma in på Stockholms Olympiastadion efter 42 km på Stockholms gator.
– Träningsprogrammen är utformade utifrån mina egna erfarenheter, andras program och lite input från löpare på vitt skilda nivåer. Det finns många olika sätt att träna på, vissa kör bara distanslöpning och blir bra av det, vissa bara kvalitetsträning och det fungerar också bra, förklarar Anders
– Jag har valt att på alla nivåer ha med moment av både distanslöpning och kvalitetsträning. Det är inget som säger att det är den bästa vägen, det får ni löpare själva avgöra.

Träningsprogrammen här på Marathon.se drog Anders igång 2001 och sedan dess har tusentals löpare varje år använt sig av dem i sin träning. 34-årige Anders Szalkai tillhör sedan tolv år den svenska eliten i marathon och har fullföljt 46 marathonlopp. På meritlistan har han bland annat fem SM-guld och en seger i Stockholm Marathon från 2001.