Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Här är Stockholmmarathons nya bana

Stockholm Marathons bana ändras på två ställen.
Ändringarna görs för att minska trafikproblemen under loppet, men också för att göra banan bättre.

Den ena ändringen är att banan i slutet av första och andra varven svänger av från Odengatan via Birger Jarlsgatan till Karlavägen. Sedan går banan Sturegatan upp till Valhallavägen (varv 1) och till Stadion (varv 2). För att banlängden ska bli korrekt tar löparna efter två kilometer på varv 1 Greve von Essens väg över Gärdet i stället för att runda Kaknästornet.
- Det blir en liten knix uppåt på Greve von Essens väg. Sedan följer en lång sträcka där det går sakta utför. Utförslöpan har precis lagom lutning. Här kan man utnyttja backen till att flyta ut, säger Anders Szalkai som två gånger varit tvåa i Stockholm Marathon.
- Om det blåser så det bättre vindskydd på Karlavägen än på Valhallavägen. Enda nackdelen är att det blir två extra 90-graderskurvor på slutet.
- Men som helhet tycker jag att ändringarna är positiva. På detta sättet blir banans första varv 21,5 km och det andra varvet 20,7 km.
Banändringen har medfört att tryck av PM för Stockholm Marathon blivit försenat. Nu kommer de anmälda löparna att få PM med startbevis först i slutet av april.