Här vinner en outsiderGöteborgsVarvet

I motlutet upp för Göta Älvbron avgör marockanen Rachid Al-Bensalem det 20:e Göteborgsvarvet. Den 27-åriga marockanen rycker från svenske tanzaniern Alfred Shemweta.

I förhandsresonemanget inför GöteborgsVarvet hade mest pratats om kenyaner. Tre tidigare segrare stod på startlinjen, men marockanen Rachid Al-Bensalem stal helt enkelt showen i jubileumsupplagan av halvmaratonloppet GöteborgsVarvet. Alfred Shemweta, Flemingsberg, förmådde hänga på den lätt springande marockanen i 13 kilometer.
När Rachid spurtade i mål på Slottskogsvallen var han halvminuten före Alfred Shemweta, Flemingsberg, som i sin tur hade fyra kenyaner efter sig.
- Jag tyckte om publiken här i Göteborg och jag kommer säkert tillbaka, sade Al-Bensalem som de sista kilometerna sprang och vinkade gjorde "high-five" med några tjejer ur publiken.
Tvåan Alfred Shemweta som i höstas representerade Sverige i VM i halv maraton prickade nu VM-kvalgränsen 1.02.45 och är därmed kvalificerad för VM-halvmaran i Palermo den 3 oktober.
I damklassen försvarade ryskan Nadesja Ilyina sin seger från förra året.
Ilyina vann på 1.11.17 före Pamela Chepchumba, Kenya, sjuttio sekunder efter i mål.
Regerande svenska maratonmästarinan Jennie Åkerberg, Spårvägen, var bästa svenska med en femteplats och tiden 1.19.06.
Notera också att en inte alltför medtagen Björn Dählie var 37:a på 1.12.47, medan en annan världsmästare, orienteraren Jörgen Mårtensson, var två sekunder efter.
Totalt sprang cirka 22000 löpare GöteborgsVarvet.

HASSE SJÖGREN