Hela Västerbotten ställerupp för Vindelälvsloppet

Vindelälvsloppets sak är hela Västerbottens!
Fyra kommuner, landsting och länsstyrelse har gått in och räddat den populära stafettens fortlevnad genom att betala det underskott på 627000 kronor som Vindelälvsloppets IF visade upp efter 1999 års lopp.
- Det var naturligt att ägarna gick in och klarade upp underskottet så att vi kan fortsätta. För alla vill ju ha kvar loppet - och nu kan vi satsa på nytt, säger Vindelälvsloppets Rolf Persson.

Bevarandet av Vindelälven som en av de sista oreglerade svenska älvarna var riksintresse för drygt 30 år sedan. En älv som fick några rader i Evert Taubes "Änglamark"
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!

Älven räddades, men sedan gällde det att hitta på något för att hålla älvdalen levande. 1982 började man prata om en stafett från Ammarnäs till Vännäs. En sträcka på 35 mil. 1984 sprang 98 lag - och i början av 90-talet var man uppe i 333 lag med mellan 15 och 25 löpare i varje lag. Vilken folkfest!
Men sedan började deltagarsiffrorna liksom i många andra svenska långlopp svikta. Tidningen Land som sett till att sprida loppet över Sverige drog in sin medverkan i mitten av 90-talet - men den värsta smällen kom i höstas när ekonomin efter 99 års lopp skulle summeras. 627 000 kronor minus för Videlälvsloppets IF hotade hela verksamheten.
- Efter några möten så var bilden klar att alla ville fortsätta med Vindelälvsloppet och när vi även fick veta av kommuner, landsting och länsstyrelse att de ville medverka i loppets fortlevnad så började rekonstruktionen, berättar Rolf Persson.
Kommunerna (Lycksele, Sorsele, Vindeln och Vännäs), Västerbottens landsting och Västerbottens länsstyrelse gick in med lika delar var och täckte förlusterna. Dessutom garanterar man i fortsättningen att medlemsföreningarna i Vindelälvsloppets IF får sin ersättning.
- Vi i föreningen driver bara loppet, men det är de som äger namnet Vindelälvsloppet, förtydligar Rolf Persson.
Hur kommer loppet se ut i fortsättningen?
- Vi arrangörer har sagt att vi ska fortsätta att vara en löpartävling men det har förekommit förslag på cykelsträckor, terrängsträckor och liknande.
- Däremot försöker vi att korta sträckorna. Bland annat kommer vi nog att helt enkelt stryka startsträckan dag 3 Björksele-Vormsele och starta i Vormsele i stället.
- Den fjärde dagens avslutande maratonsträcka kommer lagen i den öppna klassen att få dela upp i två, tre eller fyra delar om de vill. Däremot kommer tävlingsklasserna, herr och dam, inte att få dela på maratonsträckan.
För motionärer som vill springa maraton öppnade arrangörerna förra året avslutningen Vindeln-Vännäsby. Ett försök som kommer att fortsätta 2000.
Ni siktar på 135 lag till årets lopp, var ska ni hitta de nya lagen, och hur ska ni locka dem?
- Vi har ett bra arrangemang som är mer än en löpartävling. Folkfest är det vi talar om.

Fotnot: Årets upplaga av Vindelälvsloppet avgörs 25-29 juli.
Mer info om Vindelälvsloppet på hemsidan.