Hillevi firar 50 med 50 lopp

Ett av 50 sätt att fira sin 50-årsdag för Hillevi Wahl: Prag Halvmarathon.

Tänk dig att springa 50 lopp på ett år. Det ska journalisten och författaren Hillevi Wahl göra. Varför? Jo, för att fira att hon fyller 50 år. Det är svårt att tro att den här tjejen för några år sedan inte trodde att hon kunde springa.

Jag älskar stämningen kring lopp. De är ett sånt härligt folkliv, lite som gamla tiders rockkonserter.

– Allt började egentligen med att jag hade kalasångest. Hur ska man fira sin 50-årsdag? Tänk om ingen kommer. Eller tänk om maten blir dålig. Det gick jag och tänkte när jag vandrade på Roslagsleden. Jag gick och gick och gick med rätt tung packning. Plötsligt kände jag att den här kroppen som snart är 50 år, den kan bära mig hur långt som helst. Det måste firas.

Hillevi kom fram till att bästa sättet att fira var att springa 50 lopp under ett år. Det skulle inte handla om att försöka persa på några lopp – utan att delta för träningens och folkfestens skull.
– Jag älskar stämningen kring lopp. De är ett sånt härligt folkliv, lite som gamla tiders rockkonserter. Jag drog i gång mitt firande i augusti förra året – och kör till augusti i år. Det blir absolut flest 5-kilometerslopp i det här firandet, men även millopp och några halvmaror.

Hillevi laddar för fjorton VårRuset

Det kan såklart vara svårt att få till 50 lopp på ett år. Med ett jobb som författare, journalist, inspiratör och föreläsare är Hillevi ofta på resande fot. Och med tre barn mellan fem 5 och elva år krävs en hel del logistik.

– Jag hittar små lopp lite överallt – nästan som ”kvarterslopp”. Under maj kommer jag dessutom knappt göra något annat än att springa olika lopp. Jag ska springa fjorton VårRuset på tretton olika orter.
– Det här är en grej som jag gör tillsammans med TV4:s Vardagspuls som går alla vardagar mellan 18 och 19. De kommer att sända från flera av loppen. Och jag kommer att filma och videoblogga på Vardagspuls.se – i videobloggen är det nog många som kommer att kunna se sig själva springa förbi. Det ska bli ett otroligt härligt sett att se och uppleva Sverige. Jag hoppas träffa många glada människor och få nya facebookvänner.

Hillevi har sprungit 21 lopp sedan augusti. I slutet av maj ska hon ha hunnit avverka cirka 40 lopp. Tuffaste utmaningen är att hålla virusinfektioner borta – och att verkligen ta det lugnt under loppet och inte låta tävlingshornen växa ut. Att köra för fullt på varje lopp skulle slita alldeles för mycket på kroppen.

Vad gör löpningen så speciell?

Det är så himla enkelt. Och så är det utomhus. Gud vad jag älskar att träna ute. Jag behöver vara i naturen. Jag gillar militärträning också. Det kör jag två gånger i veckan och så försöker jag springa en gång. Det var militärträningen som fick med mig på mitt första lopp och som fick mig att inse att jag faktiskt kan springa. Trots mina korta ben.

Hillevis bästa råd till dig som vill komma igång

1. Testa spring ett lopp. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på mitt första lopp för fem år sedan.
2. Våga misslyckas. Då vågar du testa.
3. En stark kropp håller ihop en vinglig själ. Jag är en lättstressad själ och behöver träna för att känna mig mentalt stark.
4. Spring nya rundor. Det blir långtråkigt annars.
5. Försök få med en kompis – det gör det lättare att ta steget att springa det första loppet.

Alla sorters lopp finns med i Hillevi Wahls kalender. TjurRuset i oktober är ett av de 21 lopp som hon hunnit med hittills. Foto: Pelle T Nilsson/All over press