Högsommar för löpning

Juli är semestermånaden, men många tävlingsarrangörer jobbar för högtryck. Ett högtryck som sveper in västerifrån och som sedan drar sig österut.
Eller i klartext: som börjar i Strömstad lördagen 1 juli och som avslutas med Östergarn marathon på östra Gotland lördagen 29 juli.

Intresset för semesterloppen ökar stadigt. I kalendern på marathon.se finns 59 svenska lopp att välja bland. Här finns allt från smålopp till ambitiösa arrangemang som Strömstadsmilen.
- Deltagarmässigt ser årets Strömstadmil ut att bli den största någonsin. Vi förväntar ca 1500 deltagare vilket är oerhört glädjande, säger tävlingsledaren Kent Hansson.
I Strömstad har man ett brett elitfält med både Alfred Shemweta och Claes Nyberg. Stora delar av den skandinaviska eliten deltar och får hårt motstånd av några afrikanska löpare. Även damklassen har några mycket vassa namn med OS-klara Gunhild Halle som självklar favorit.
- Sannolikt är det den stora satsning på motionärerna som gör att vi ser ett ordentligt uppsving i deltagarantalet. Alla deltagare får förutom medalj även en fribiljett med Color Scandi-Line, Strömstadmilens T-shirt samt ytterligare ett litet pris, förklarar Kent Hansson.
Strömstadmilen är endast ett av många lopp med 10 km som huvuddistans.
Det ordnas även rena tjejlopp i juli. Löparserien Vår Ruset har sin final i Visby torsdagen 6 juli. Även här är det deltagarrekord med hittills 1400 anmälda tjejer.
Juli är också de stora stafetternas månad. St Olavsloppet mellan Östersund och Trondheim startar på onsdag och i slutet av månaden är det dags för Vindelälvsloppet från Ammarnäs till Vännäs i Västerbotten.
Bland maratonloppen har Östergarn marathon på Gotland lördagen 29 juli gjort den mest ambitiösa satsningen. Trots att man inte väntar mer än ett 100-tal deltagare så har man både pastaparty före loppet och middag med dans efteråt. Loppet var först i Sverige med att ha harar även för motionärer.
- Om löparna ska komma hela vägen till Gotland måste vi locka med ett speciellt arrangemang - och bästa service kring loppet, förklarar tävlingsledaren Torbjörn Sköldefors.
Nytt för i år är att Östergarn kommer att mellantiden på halvmaran kommer att vara officiell, det vill säga redovisas i resultatlistan som kontrollmätt distans.