Hultkvist och Buller vann äldsta maran

Torbjörn Hultkvist tävlade nästan på hemmaplan när han vann landets äldsta maratonlopp. Bromma-löparen var starkast på det fjärde och sista varvet och noterade 2.44.20 vilket räckte till en klar seger i den 31:a upplagan av Vällingby Marathon.

Det var fem grader varmt och nästan vindstilla när drygt hundra löpare avverkade Vällingby Marathon på parkvägar och gator genom det som en gång i tiden var landets mest moderna förort.
Vällingby kallades ABC-stab (arbete, bostad, centrum) när denna stadsdel i nordvästra Stockholm invigdes 1954.
Bostäderna finns kvar, jobben har nog alltid funnits någon annan stans och Vällingby Centrum ser numer ganska slitet ut. Restaurangen Vällingehus är sedan länge stängd men Biografen Fontänen och konditoriet Pallas har fortfarande kvar sin dragningskraft.
Det är dock inte troligt att deltagarna i Vällingby Marathon grubblade speciellt mycket överstadsdelens utveckling när de avverkade sina 42195 meter denna lördagsförmiddag.
Leif Sjöström från Karlstad, som var tvåa i loppet, koncentrerade sig istället på att hålla ett jämnt tempo. Hans mål var nytt personligt rekord, och med tiden 2.48.34 förbättrade han sitt gamla pers med några sekunder:
- Det var sjunde maran jag startade i och fjärde som jag fullföljde. Nu har jag i alla fall genomfört mer än 50 procent av mina maratonlopp, summerade han.
Leif hängde med Torbjörn Hultkvist en bit in på det tredje varvet, men tvingades sedan släppa.
- Jag tog det här loppet som en bra genomkörare inför Stockholm Marathon. Det är så lång tid kvar till Stockholm så det är inte några problem att återhämta sig.
- Vällingby Marathon är fin tävling. Bra arrangemang och bra väder,
betygsätter Torbjörn.
Annelie Buller från Flemingsberg och Anette Wahlström från Göta i Karlstad svarade för dagens bästa prestationer när de blev etta och tvåa i damklassen på 2.58.05 respektive 2.58.13.
Bland åskådarna vid varvningen fanns arrangörsklubben Duvbos välmeriterade maratonlöpare Konrad Hernelind som är tävlingsledare för Vällingby Marathon.
- Räknar man bort Vintermaran som alternerar mellan olika arrangörsklubbar så är Vällingby landets äldsta maratonlopp. Det här är 31:a året i följd som loppet genomförs. Inget annat maratonlopp har arrangerats på samma plats under lika lång tid, berättade han.
Med drygt hundra deltagare håller Vällingby Marathon positionen som ett av landets fem största maratonlopp.
Stockholm Marathon med nära 14 000 löpare är Sveriges i särklass största maratonlopp. Näst största maran har inte mer än ett par hundra deltagare.

Resultat Vällingby Marathon 31 mars.

Herrar
1) Torbjörn Hultkvist, Bromma, 2.44.20
2) Leif Sjöström, Göta, 2.48.34
3) Per Ericsson, I2 IF, 2.50.45
4) Carl-Johan Stenmark, Sundsvall, 2.51.12
5) Hans Dahlén, Fredrikshof, 2.51.37
6) Pär Mattsson, Norrtälje, 2.54.53

Damer:
1) Annelie Buller, Flemingsberg, 2.58.05
2) Anette Wahlström, Göta, 2.58.13
3) Agneta Jonsson, Team Skavsåret, 3.35.38

10 km:
Herrar:
1) Martin Rappe, Hammarby, 33.42
2) Martin Vose, Studenterna, 34.38
3) Göran Sander, Studenterna, 34.43
4) Peter Kujanpää, Hässelby, 35.11

Damer:
1) Maria Thomée, Spårvägen, 44.08