I helgen är det terränglöpning som gäller

I helgen handlar det mycket om terränglöpning.
I Alingsås avgörs SM i terräng.
I Stockholm är det premiär för Spring Cross som redan första året är vårens största svenska terränglopp.

SM i terränglöpning är traditionellt året första viktiga svenska långlopp. I år avgörs SM i på en relativt flack bana i Nolhagaparken i Alingsås.
På lördagen tävlar herrarna och damerna på 4 km, på söndagen handlar det om 8 km för damer och 12 km för herrar.
Dessutom avgörs en rad klasser för ungdomar, juniorer och veteraner.

I fjol vann Ida Nilsson från Högby damernas 4 km och 8 km. Mustafa Mohammed från Hälle tog hem de två guldmedaljerna på herrsida. Båda siktar på att försvara sina mästerskap.

Terräng-SM genomfördes för första gången 1907. I år handlar det alltså om det 100:e svenska mästerskapen i denna gren.
Landets första tävling i terränglöpning avgjordes på Norra Djurgården i Stockholm söndagen den 7 april 1901. Då var det nämligen premiär för Sleipners terräng, ett lopp som länge hade högre status än terräng-SM. Sleipners terräng lades ned på 90-talet.

På lördag – den 6 maj – är det premiär för ett nytt terränglopp i samma skogsområde där Sleipners terräng genomfördes för över 100 år sedan. Nu handlar det om Spring Cross som har start och mål vid Universitetsområdet, Frescati.
På torsdagen var 2 085 löpare anmälda vilket innebär att Spring Cross redan det första året blir landets största terränglopp på våren.

Det är intressant att notera att hela 47,5 procent av de anmälda är kvinnor. En så hög andel kvinnliga löpare har sannolikt inte något så här stort mixad svensk löpartävling någonsin haft.

Spring Cross avgörs på en 6 km lång banan på Norra Djurgården. Löparna kan välja mellan att springa ett eller två varv.
Här är antalet anmälda i de olika klasserna:
• Herrar 12 km: 869 anmälda.
• Herrar 6 km: 225 anmälda.
• Damer 12 km: 485 anmälda.
• Damer 6 km: 505 anmälda.

Det går bra att göra en direktanmälan till Spring Cross under lördagen från kl 10.00 på start- och målområdet. Första start är kl 12.00.