Intressanta debutanter i Finnkampen

En vecka efter segern i Tjejmilen gör Susanne Johansson debut i friidrottslandslaget.
37 år gammal är hon den äldsta debutanten i det svenska laget i Finnkampen som avgörs på Ullevi i Göteborg lördag - söndag. Sveriges Television direktsänder båda dagarna.

Susanne är årets komet inom svensk långlöpning.
Den rödhåriga Hässelby-löparen har tidigare enbart ställt upp i landsvägslopp och terränglopp. För en knapp månad sedan startade hon för första gången i ett banlopp. Hon blev då trea på 10 000 meter vid svenska mästerskapen i friidrott.
Två dagar senare - i sitt livs andra banlopp - tog Susanne SM-silver på 5 000 meter.
I helgens landskamp springer hon båda distanserna: 5 000 m på lördagen och 10 000 m på söndagen. En tuff dubblering, speciellt för en debutant.
Men Marie är inte orolig inför landskampen:
- Det ska bli en ära att få representera Sverige, säger hon.
Marie Söderström-Lundberg, som vunnit fem SM-guld i år, har tackat nej till Finnkampen. Hon känner sig sliten efter det fina maratonloppet i friidrotts-VM i söndags.
Det svenska damlaget har förlorat mot Finland och får svårt att byta den trenden i helgen trots att hemmalaget kan räkna med fint stöd av cirka 20 000 åskådare per dag.
Herrkampen ser däremot ut att bli jämn.
Även i herrkampen återfinns en intressant debutant; Erik Sjöqvist från Enhörna.
Eriks löpartalang upptäcktes för drygt ett år sedan när han gjorde en imponerande insats i motionsklassen i Midnattsloppet i Stockholm. Vid friidrotts-SM tog han en silvermedalj på 10 000 meter, och nu gör han som 27-åring SM-debut på denna distans.
De senaste tio-femton åren har det kommit fram flera kvinnliga löpare som börjat träna seriöst först i vuxen ålder och som sedan snabbt nått landslagsnivå.
Erik Sjöqvist är den förste manlige löpare som tagit sig till landslaget på detta sätt.
31-årige Birger Ohlsson från Hässelby är en annan debutant i helgens landskamp. Den tuffe 800-meterslöparen var nära ett kvalificera sig för landslaget för åtta år sedan. Sedan koncentrerade han sig på studier och arbete i flera år. Det är först i år som Birger tävlat ordentligt igen.

Det svenska laget i Finnkampen:
http://www.friidrott.se/friidrott/SFIFaktuellt/landslagsmedd.htm#senior

Mer om Finnkampen:
http://www.uppsala.sfr.se/beta/victor/friidrott/finnkampen.htm