Szalkai: Isabellahs träning lärorik läsning

Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai tycker att beskrivningen av hur Isabellah Andersson tränar är imponerande och lärorik läsning.
- Det är nog inte många svenska löpare som kört/kör så pass hårt mängdmässigt och med så många "långa morgonpass", säger Anders Szalkai som konstaterar att Isabellah tränar backpassen lite så som träningsprogrammen på Marathon.se anger.

- Jag tror många har mycket att lära av den långsiktiga uppbyggnad Lars/Isabellah lagt upp med distans och lättare kvalitet. Att Isabellah klarar den träning hon genomför nu, och uppenbarligen tillgodogör sig på ett mycket bra sätt, visar på att grunden Lars och Isabellah lagt är en suverän plattform för vidare utveckling.

Ander Szalkai som är utbildad på GIH och är tränare för elitlöparen Lilian Magnusson. Han har själv under en lång karriär ofta tränat två gånger per dag, men inte med så täta pass som Isabellah som ofta tränar första passet före frukost och andra passet på förmiddagen.
- Det är Intressant att Isabellah lägger passen så pass tätt, för att sen får längre vila till nästa dags träning. Dom flesta löpare i Sverige har nog större tidsrymd mellan passen, även om jag personligen och Marathon.se varit inne på fördelar med pass utan så långt vilospann.

Szalkai menar att många av elitlöpare skulle kunna testa dubbla täta pass och kanske även en del elitmotionärer som kör många pass per vecka. Samtidigt höjer han ett varningens finger:
- Ska man köra så pass tätt, är det viktigt att ha den gedigna grund som Isabellah byggt upp under längre tid.

Anders Szalkai ser också en skillnad mellan Isabellahs träning och många andra löpare i Sverige och västvärlden, nämligen alla långa morgonpass, som för många skulle räknas in som långpass.
- Att springa utan frukost, tror jag ger mycket bra energiomsättningsträning just för maran.
- När jag själv var som bäst gillade jag också att köra långt innan frukost, även om fasen efter var oerhört viktig för att inte bli sjuk.

När det gäller pulseringen i träningsmängd med lätta kontra hårda veckor tycker Anders Szalkai att Lars och Isabellah gör rätt i att låta kroppen styra och inte följa en plan.
- För mig som skriver träningsschema här på Marathon.se måste jag dock tillämpa en annan filosofi eftersom jag tyvärr inte kan styras av hur "dom som följer träningen känner".
- Jag måste lägga in generella "viloveckor" för att på så sätt få in lugnare veckor, även om dom tyvärr inte alltid kommer helt rätt för löparna.
För en del skulle den lättare veckan/dagarna kunna komma senare, för en del tidigare. Men jag har försökt göra en avvägning som ska passa in i ett statiskt program, och förhoppningsvis hålla löparna på rätt sida skadegränsen samtidigt som programmen ska ge en träningsprogession.

Gällande kvalitén är den tuff, men kanske inte den tuffaste som jag sett, tycker Anders Szalkai.
- Men som Lars säger finns det utrymme för ännu lite tuffare pass. Det gör det ju mycket spännande att följa Isabellah framöver.
- Kul också att backpasset löps lite så som programmen på marathon.se anger; mer som spänst och teknikträning än som ett av veckans hårda pass.
För egen del räknade jag in backpassen som "halvkvalitet", men väl ett mycket viktigt pass i den totala träningsmixen.

Mer om The Isabellah Andersson story