Isabellah tillbaka i satsningen mot OS

Tillbaka i hetluften igen. Isabellah Andersson jagar tillsammans med klubbkompisen Sarah Lahti tätklungan i Europacupen i terränglöpning. Foto: Kim Gudmand DECA Text och Bild

Isabellah Andersson är tillbaka på tävlingsbanan.
Efter ett motigt 2014 ser den sexfaldiga ASICS Stockholm Marathon-vinnaren åter ljust på framtiden.
Med bara två månaders träning grejade hon 16:e plats i Europacupen i terräng som avgjordes i helgen.

Vi har experimenterat lite med träningsupplägget de senaste två åren, men det har liksom inte gett något så nu går vi tillbaka till det upplägg som vi hade tidigare

– Loppet gick bra, jag är ju ingen terränglöpare men det är alltid roligt att få representera sin klubb, sade Isabellah efter loppet där hon förstärkte Hässelby SKs lag som nu blev sjua i lagtävlingen.

Tävlingen i Guadalajara i Spanien var Isabellahs första start sedan DN Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppet i september 2014. Den knixiga och småkuperade varvbanan på gräs över sex kilometer är kanske inte det som Isabellah har tränat för men loppet var ändå en värdemätare.
– Jag har kunnat träna bra sedan slutet av november, det känns jättebra men jag har fortfarande mycket träning att göra, sade isabellah.

Om någon vecka åker familjen Andersson ner till Kenya igen. Tillsammans med livskamraten och tränaren Lars Andersson har Isabellah satt upp några delmål och tävlingar för säsongen.
Nästa test är Berlin Halvmarathon 29 mars.
– Vi har experimenterat lite med träningsupplägget de senaste två åren, men det har liksom inte gett något så nu går vi tillbaka till det upplägg som vi hade tidigare, berättar Lars Andersson.

Upplägget handlar om många kilometer och mil per vecka. Lars följer varje träningspass. Distans, fart och puls loggas. Lars har dessutom utvecklat en snillrik poängskala där Isabellah får gradera varje pass. All indata samlas i datorn och anlyseras enligt en modell som Lars gjort.
Den samlade informationen ger hela tiden en ögonblicksbild för hur Isabellah ligger till med träningen. Den är också till hjälp för planeringen av kommande träningspass.

Ett par halvmaratonlopp är inplanerade för Isabellah fram till ASICS Stockholm Marathon 30 maj. Men årets stora mål är VM i maraton i slutet av augusti - och nästa är är det OS.
Hon var sjua i VM Daegu 2011, en prestation som tillsammans med EM-brons 2010 och 18:e plats i OS 2012 visar att hon tillhör världseliten. Hennes svenska rekordtid på 2.23.41 från 2011 skulle ge henne en plats på topp 20-listan i världen också 2014.
----
Med Isabellah i laget blev nu Hässelby SK sjua i Europacupen. Isabellah blev 16:e totalt, terrängspecialisten Sara Lahti visade storform och blev 13:e tjej i mål. Med Josephine Ambjörnsson och Gabriella Samuelsson som kompletterade med 46:e respektive 49:e plats blev laget bäst i Norden. Turkiska laget Uskudar Belediye vann både senior och juniorklassen för damer. Hässelbys damjuniorer blev åttonde lag.

I herrklassen representerades Sverige av Spårvägens FK, åtta i seniorklassen och femma bland juniorerna.

2014 var fullt av motgångar, skador och ett missat EM. Men däremellan lyckades ändå Isabellah Andersson ta sin sjätte seger i ASICS Stockholm Marathon.