Jackpot i Malmö när Broloppet avgörs

Broloppet kan innebära rekordstora inkomster till Malmö AI som är landets genom tiderna mest framgångsrika friidrottsförening. Om 100 000 slutligen anmäler sig till loppet ger detta 45 milj kr i anmälningsavgifter (100 kr i föranmälningsavgift och 450 kr i slutlig anmälningsavgift). Arrangörerna har dock ej fått klartecken av de ansvariga för Öresundsbron för att ta emot så många deltagare.

Till detta kommer sponsorintäkterna på gissningsvis omkring 5 milj kr. Sammanlagda inkomster ligger alltså på 50 milj kr vilket är sex-sju gånger så mycket som något annat svenskt långlopp har i inkomster.
Utgifterna för Broloppet är dock mycket höga. Röda Korset, som är delaktigt i invigningen av Öresundsbron, får 50 kr per anmäld löpare. Detta ger 5 milj kr. Transporter av deltagarna, kostnader för själva arrangemanget, kanslikostnader m.m. kostar stora summor. 100 bussar skjutsar de svenska löparna till i Köpenhamn och skjutsar sedan de danska löparna tillbaka till Köpenhamn från målet i Malmö.
Varje deltagare får en ryggsäck som innehåller bl.a ett vätskebälte, en T-shirt och en enkel regnjacka. Vid målet får deltagarna en servicepåse med något att äta samt en handduk. Dessutom får alla en medalj. Vätskebältet används under loppet eftersom det inte finns några vätskekontroller längs banan. Arrangörerna vill inte att muggar från traditionella vätskekontroller ska blåsa ner i havet.
Dessutom kommer Broloppet att innehålla en elitklass med några av världens bästa långlöpare. Paul Tergat från Kenya, världsmästare på halv maraton. är redan klar.
Om arrangörerna för Broloppet får tillstånd att ha ta emot 100 000 anmälningar så bör vinsten från loppet ligga någonstans mellan 10 och 20 milj kr.
Denna summa delas sedan mellan de två arrangörsklubbarna Malmö AI och IK Sparta som är Danmarks bästa friidrottsklubb.
Eftersom fler svenska än danska löpare anmält sig får Malmö AI den större delen av vinsten. Av de 97 000 löpare som idag är föranmälda kommer 63 000 från Sverige och 34 000 från Danmark.
- Än så länge är det svårt att ge en prognos för hur stor vinsten kan bli eftersom vi inte fått besked om hur många löpare vi får ha, säger Johnny Örbäck som är ordförande i Malmö AI.
Inbjudan har just skickats ut till 38 000 svenska löpare som är individuellt föranmälda. De företag som föranmält ytterligare 25 000 löpare får inbjudan senare.