Jogg tar över när Funbeat lägger ner

Den svenska nätbaserade träningsdagboken Funbeat är på väg att gå i graven. För den som vill rädda sin träningshistorik och -rundor finns möjlighet att flytta över till jogg.se.
– Jag tror medlemmarna känner att Funbeat och Jogg grundar sig i samma passion för träning. Sedan beskedet om att de ska lägga ner har vi fått många nya medlemmar som både importerat sin data därifrån och börjat använda vår dagbok. säger Krister Lindström på Jogg.se.

Numera finns många alternativ för att logga träning. De tre stora sportklockstillverkarna Polar, Garmin och Suuntos har sina tjänster Flow, Movescount och Connect. Appar som Runkeeper, Strava och Nike Run Club är andra alternativ. Forumen som tidigare var en viktig trafikkälla har fått konkurrens av sociala medier som Facebook och Instagram.

Funbeats uppgång och fall

Funbeat som startade redan 2005 peakade i intresse 2012-2013. I diagrammet nedan skapat i Google Trends syns utvecklingen när det gäller trafiken på Funbeat.

En vikande annonsmarknad har också varit kännbar, men det som utlöser nedläggningen är osäkerheten kring den nya datalagstiftningen GDPR som börjar gälla 25 maj 2018. 
– Sedan några år tillbaka så har FunBeat krympt stadigt, både sett till appen och sajten, skriver grundaren Olle Erikssson till medlemmarna. Vi har inte heller lagt några resurser på att utveckla tjänsten mer. Och nu har vi kommit till en punkt där vi inte längre ser någon möjlighet att driva det hela vidare. Vi som är ägare har sedan ett par år gått vidare till andra jobb och företag och har inte möjlighet att underhålla det hela på fritiden. 
FunBeat kommer fungera som vanligt under april 2018. Nedladdning av träning och blogginlägg kommer fungera fram till och med 20 maj 2018. De premium-medlemmar som har innestående premium-period kvar kommer att få en återbetalning.
FunBeat stängs alltså ner för alltid den 20 maj 2018 - därefter kommer det inte vara möjligt att få ut sin träningsinformation.

– Det tog faktiskt sina timmar att smälta nyheten att funbeat lägger ned, säger Krister Lindström på Jogg.se: 
– Känns inte som en konkurrent besegrats, utan mer som att en vän försvinner. Känner ingen glädje. Bara vemod. Som att det i hallen står ett par väl använda löparskor som ingen kommer kunna fylla... Att dess ägare kommer saknas.
Många inbitna Funbeat-användare går nu över till Jogg.se som har i stort sett samma grundfunktioner som Funbeat. Här kan man logga träningspass oavsett om det är skidor, cykel eller löpning med mera. Och framförallt går det att logga pass från olika enheter. Inga problem om man till exempel byter från en Garmin-klocka tlll en Polar.  

Den nya datalagstiftningen GDPR börjar gälla 25 maj 2018. Mycket i den nya lagen handlar om att skydda användarnas integritet.

– Vi har alltid varit noga med att bara spara relevant träningsinformation för våra medlemmars egen användning, säger Krister Lindström. Vi arbetar nu både med en översyn av teknik och att vi i alla delar i den nya lagen.