John Brobergs pris vandrar vidare

En kenyan kom till uppländska Tierp. Det räckte. George Inshoro vann terrängloppet John Brobergs Minne, 15 sekunder före Andreas Carlborg. Men många löpare missade loppet i tro av att det skulle hållas nästa helg!

John Brobergs Minne är ett väl erkänt genrep inför Lidingöloppet. Men i år trodde många att tävlingarna skulle hållas samma helg. Tävlingsledaren Sören Åkerman är upprörd.
- Jag fick 20, 30 samtal från stockholmslöpare som undrade varför vi skulle hålla loppet den 29:e, samma helg som Lidingöloppet. Det har stått fel datum både i Upplands Friidrottsförbunds hemsida och i den tävlingsfolder som Svenska Friidrottsförbundet delat ut.
Det ledde till att endast runt 70 deltagare kom till start. 16 av dessa i den starkt elitbetonade tävlingsklassen. Den vanns av kenyanen George Inshoro, som sprang det drygt fem kilometer långa terrängspåret på 15:59. Andreas Carlborg var 15 sekunder långsammare. Henrik Nyström, som representerat Sverige som junior på internationella terrängmästerskap, kom i mål ytterligare nio sekunder senare. Damklassen vanns överlägset av Anna Lindh.
Loppet döptes om till John Brobergs Minne i slutet på 80-talet. Då skänkte dottern till 20-talets storlöpare en av hans pokaler, som vandringspris. Den erövrades hastigt av Magnus Bergman. Det blev till att plocka fram en pokal till och den har vandrat sedan 1992.
- Jag har den här framför mig, berättar Sören Åkerman, och det står Kungliga Svea Ingenjörsakademi. Seger på 5000 meter, 1921!
Ingen har fått sitt namn ingraverat tre gånger ännu vilket är villkoret för att få ta hem pokalen. Så Minnet vandrar vidare och Sören Åkerman låter sig inte nedslås av årets låga deltagarsiffror.
- Skulle vi vara riktigt kritiska skulle vi lägga ner allt utom elit- och den yngsta klassen för det är riktigt tunt med ungdomar, men vi kör på, lovar Sören.