Julies fantastiska DM-svit sprack

Högbo GIFs Julie Leonard har sedan 1995 vunnit arton raka DM i Gästrikland på bana, terräng och landsväg. I söndags var hon på väg mot nittonde triumfen. Efter första varvet i Gävle halvmarathon såg det ut som att ett nytt DM-guld skulle placeras i hyllan bredvid de nyvunna veterangulden från terräng-SM.

- Det var som en mardröm. Jag blev så trött helt enkelt, det dröjer länge innan jag springer på den banan igen, utbrister Julie som i söndags var fyra minuter långsammare än förra året.
Med 15 grader och sol var det bedrägligt fina förhållanden. Men en besvärande blåst sög musten ur fler löpare än Julie.
Gävle halvmarathon avgörs på en tvåvarvsbana med start och mål utanför Gavlerinken. Vid varvningen hade Julie Leonard häng på segern i loppet, var 40 meter efter Flemingsbergs Maria Pettersson.
- Jag förstår inte riktigt vad som hände, säger Julie. Så trött brukar jag inte bli, men Maria Pettersson bara fortsatte i samma tempo.
Nu var inte Maria Pettersson något hot mot Julies DM-titel eftersom Flemingsbergs är en Stockholmsklubb. Men en gästrikelöpare kom med stormsteg bakom Julie. Catharina Källkvist från Sandviken-klubben Ess LK har efter barnafödande kommit tillbaka till löpningen. Catharina passerade Julie, var med 1.27.36 25 sekunder före Julie i mål.
Sviten på 18 raka DM på olika distanser var bruten. Något som Julie knappt reflekterar över:
- Det har varit alldeles för lätt att vinna DM. Jag hoppas att det kommer fler tjejer som kan utmana.
För bara två veckor sedan vann Julie sin klass K40 i terräng-SM och tillsammans med klubbkompisarna, Helena Wiklund och Meeri Bodelid, tog hon hem lagguldet i veteranklassen till Högbo GIF.
- Nu närmast blir det Ess-loppet i Sandviken, och sedan tänkte jag springa lite bana. Det är en utmaning att försöka hålla de tider man gjort år för år, menar Julie.

I herrklassen i Gävle halvmarathon gjorde Högbo AIKs Johan Dahl ett starkt lopp. Johan vann på goda 1.10.07 klart i klass med de 1.08.56 han hade då han 1999 var tvåa med draghjälp av Anders Szalkai.
Johan sprang i stort sett ensam hela loppet. Det var bara första kilometerna som Moras Andreas Hårrskog utmanade. Andreas blev tvåa på 1.12.45.

Här finns alla resultaten