Kan Clas bättra på den svenska historien i VM i terränglöpning?

Anders Gärderud var under sina krafts dagar 32:a som bäst. Dan Glans var 38:a och Mats Erixon 42:a i sina bästa lopp. De svenska manliga terränglöparna har aldrig haft några större framgångar i VM i terränglöpning.
Dags att ändra på det på söndag, Clas Nyberg, svenskt VM-hopp, eller?

- Min ambition är att vara med och slåss bland de bästa européerna sedan får vi se hur långt det räcker placeringsmässigt. Men kenyanerna har ju tränat för det här i månader, säger Clas som de senaste åren har tillhört europaeliten i terränglöpning.
Så sent som för några veckor sedan var han sexa i ett stort internationellt terränglopp i Italien. Segrare i det loppet var "nye" kenyanen Charles Kamathi som besegrade de senaste årens terräng-suverän Paul Tergat. Tergat har vunnit VM i terränglöpning fem år i rad och siktar på sjätte raka titeln i Portugal.
- Det här är en lagtävling och det kommer säkert att bli taktiklöpning mellan kenyaner, etiopier och marockaner. Säkert kommer det att gå väldigt fort i början, säger Clas Nyberg.
Terräng-VM avgörs på en gräsbana som löps i flera varv i Vilamoura på den portugisiska Algarve-kusten. När Clas Nyberg tagit sina bästa placeringar i världscupen har det oftast varit på leriga och tunga banor.
Clas Nyberg var 22:a på samma bana i en världscupdeltävling tidigare i vinter.
- Fast den gången gick jag med i täten från början - det kommer jag inte att göra på söndag.
En placering bättre än 25 gör Clas Nyberg till den bästa svenska manliga deltagaren i terräng-VM någonsin. Bästa svenska manliga löpare historiskt är Jan Hagelbrands 25.e placering 1983. De svenska tjejerna har varit mer lyckosamma. Midde Hamrin var sjua i seniorklassen 1984 och Malin Ewerlöf vann juniorklassen 1989.
Kanske är det också på juniorsidan som de svenska chanserna till framgång finns. Tyvärr har dock Gustav Svedbrant som var bästa europée med sin 27:e plats förra året tvingats stanna hemma på grund av sjukdom. Men Henrik Ahnström som var 35:a förra året har också kapacitet att hänga med framme i täten. Frågan är ändå inte om Ida Nilsson och Mia Larsson har bäst möjlighet att ta en placering långt fram av de svenska löparna.