Kan Paula Radcliffe svänga med huvudet i 42 kilometer?

Marathon.se guidar dig genom tidernas mest emotsedda marathonlopp, söndagens London Marathon.
Slå på tv:n klockan 9.45. Eurosport sänder direkt.

Hon måste vara världens mest modiga löpare, Paula Radcliffe. I lopp efter lopp tar hon täten i ett vansinningt tempo för att smula sönder motståndarna. Ska hon fixa det i sin marathondebut också?
Haile Gebrselassie till trots är det brittiska intresset kring London Marathon minst lika fokuserad kring Paula Radcliffes debut på distansen. Radcliffe levde länge i skuggan av större stjärnor på grund av sin dåliga spurtförmåga. Minns VM i Sevilla, där hon i en ohygglig värme och fuktighet satte upp ett fruktansvärt tempo från allra första början på 10 000 meter. Hennes karaktäristiska svängande av huvudet från sida till sida syntes omgående. Hon blev spurtbesegrad precis som i Sydney där hon gick ut i en ännu hårdare fart, men ändå missade pallen.
Men det senaste året har hon dels prövat på längre distanser och framför allt växt ytterligare en klass. På de två världsmästerskapen i halvmarathon har hon grillat konkurrenterna tills de alla släppt, före spurten, och på Terräng-VM har hon till och med lyckats vinna en spurt tack vare den hårda körningen innan.
Två svenska elitlöpare finns på plats i London, Heléne Willix och Camilla Benajminsson, som båda får sikta på tider ner mot 2.40. Eller ska till och med Karin Schöns svenska årsbästa på 2.38 bli hotat?

Startnr 101: Derartu Tulu - olympisk mästarinna på 10 000 meter 1992 och 2000, trefaldig terrängvärldsmästare, vann Lodon ifjol.

Startnr 102: Joyce Chepchumba - vinnare i London 1997 och 1999 (då hon vann över tre miljoner kronor)

Startnr 105: Susan Chepkemei - snabbaste kvinnan på halvmarathon (65.44 i Lissabon), vinnare av Rotterdam Marathon 2001

Startnr 111: Paula Radcliffe - Världsmästare på halvmarathon och terräng 2000-2001. Debut på maran.

Heléne Willix - militär femkampare som debuterade som marathonlöpare för två vårar sen i Los Angeles. 2.46 i Berlin på hösten. Ansatt av skador ifjol.

Camilla Benjaminsson - med i den svenska långlöpareliten i över ett decennium. Debuterade på maran i Berlin i höstas på 2.45.

Fler artiklar om Londom Marathon:
Vilka kan slå Haile Gebrselassie?
Dyr pund avskräcker svenskarna