Kirkeberg lever Robinson-livoch funderar över framtiden

På en riktig paradisö utanför Malaysia firar Grete Kirkeberg segern i Tjejmilen 1997. En resa för två personer var första pris, men inte förrän nu har det funnits tid att utnyttja den.

- Det är helt fantastiskt, utbrister Grete efter den första första chocken av värmen och fuktigheten,
Grete har tillsammans med sin sambo Per Øyvind Mørk lata dagar i solen. Välförtjänt efter en för de båda tuff säsong. Grete vann Stockholm Marathon för tredje gången. Per Øyvind har nyss avslutat sin första säsong som förbundskapten för det norska friidrottslandslaget.
Augusti blev en tuff månad för herrskapet Kirkeberg/Mørk. Grete bröt EM-maran efter halva loppet med magproblem. Per Øyvind fick utstå norska pressen när inte medaljerna ramlade in som de skulle.
- Det har varit arbete i 14-16 timmar varje dag i stort sett hela säsongen. konstaterar Per Øyvind Mørk som kommer att vara ansvarig för norsk friidrott fram till OS i Sydney 2000.
Även Grete är sliten efter det dubbla arbetet att elitträna och jobba heltid som civilingenjör.
- Det har inte känts bra i kroppen den senaste tiden, berättar Grete. Jag har varit kraftlös och tvingades avstå årets Tjejmilen. Men nu har läkarna konstaterat att jag lider av magnesiumbrist.
För långlöpare och andra konditionsidrottare är det inte helt ovanligt. Bristen kan ge sig till känna på olika vis. Hjärtrytmen kan drabbas. Något som får alla människor att känna oro.
- Jag kommer att ta det lugnt ett tag nu. Jag brukar alltid lägga in en viloperiod i oktober. Sedan får vi se vad som händer, förklarar Grete som blir 35 nästa år.
De båda konkurrenterna om titeln att vara Norges bästa långlöperska har ägnat den här säsongen åt något helt annat. Anita Håkenstad som vann Stockholm Marathon 1997 fick en dotter i juni. Gunhild Halle som deltagit i VM på 5000 meter och som gjort 1.12 på halv maraton väntar också barn.
- Hmm, det ser inte så bra ut det här för norsk långlöpning, säger Per Øyvind.
- Vi får se, det skulle vara något att vinna Stockholm Marathon en fjärde gång, säger Grete.