Klent intresse för Oslo Maraton

I skönt höstväder genomförde 539 löpare Oslo Maraton. Tävlingen avgjordes
på en flack bana som till stor del går längs Oslofjordens strand. Henrik Sandstad var snabbast av herrarna med 2.24.00 och Margrethe Løgavlen var snabbast av damerna med 2.56.01.

Det blev svensk seger i damernas halvmara genom Jessica Gunnarsson som noterade 1.17.55 vilket är årets sjunde bästa svenska halvmaratonresultat.
Jessica bor sedan flera år i Oslo där hon representerar SK Vidar. Hon tävlar sällan i Sverige.

1 319 löpare sprang halv maraton (ett varv på maratonbanan) och 486 sprang
5 km.
Trots att det var en skön oktobersöndag i den norska huvudstaden med 17-18 plusgrader var det få åskådare som följde tävlingen.
På start- och målområdet vid Aker Brygge var det en del människor som dock verkade vara på plats av andra orsaker än Oslo Maraton.
En av löparna (en norrman från Bøler idrettslag) skrek rätt ut:
- Hade det här varit i Sverige så hade alla hejat!

Oslo Maraton startades 1980, delvis med Stockholm Marathon som förebild. Loppet hade på 80-talet som mest c:a 10 000 åskådare i på olika distanser, därav ett par tusen på maratondistansen.
På 90-talet började intresset vika, delvis beroende på några mindre väl arrangerade lopp. Efter 1999 års tävling lades Oslo Maraton ned, och Oslo var då den enda huvudstad i Västeuropa som inte hade ett maratonlopp.

SK Vidar, som tillsammans med BUL och Tjalve, arrangerat Oslo Maraton, tog över ansvaret före tävlingen 2001. 2002 genomfördes endast ett halvmaratonlopp och de senaste årens upplagor av Oslo Maraton har inte varit några riktiga succéer.
Inför 2007 siktar dock arrangörsklubben på att rycka upp tävlingen. Den niofaldiga New York Marathon-vinnaren Grete Waitz, som är Vidars bästa friidrottare genom tiderna, har lovat att jobba med Oslo Maraton under det kommande året.