Kod krävs för tjejmilsbilderna

Alla som sprungit större lopp har säkert fått ett provfoto från loppet hem med posten med erbjudande att beställa större bilder.
Ett ganska omständigt sätt, om man jämför med den digitala tekniken som nu även gör intåg bland de stora loppen.

I nästa vecka kommer alla som sprang Tjejmilen att få hem ett personligt lösenord med posten. Gå in på marathon.se som kommer att lägga upp en tydlig länk till sidan med tjejmilsbilderna, men var beredd på att knappa in lösenordet för att få tillgång till bilderna.
- Tjejmilen var det första loppet som vi testade det här. Det är mer än 10000 bilder som vi lägger upp på hemsidan, berättar Claes Nycander på bildbyrån PicturePerfect.
Anledningen till att bilderna är skyddade med lösenord är för att skydda löparnas integritet. För det här med att lägga ut bilder på Internet är inte helt enkelt ur juridisk synpunkt.
Ett försiktigare synsätt än vad till exempel Broloppet hade i somras. Bilderna från Broloppet kan vem som helst hitta via Broloppets hemsida.
I årets Stockholm Marathon fanns möjlighet att se varje löpares målgång i webb-tv, men den tjänsten ansågs journalistiskt motiverad och därför inte omfattad av PUL (personuppgiftslagen).
- För löparna blir det här ett enkelt och snabbt sätt att hämta hem bilder, tror Claes Nycander. Vi var ett tiotal fotografer på Tjejmilen och har de flesta på bild. Allt från nummerlappsutdelningen till loppet och målgången.