Kung Terje ledde Vidar till seger

Maratonlöparen Terje Ness avgjorde St Olavsloppet när han på sista dagens tredje sträcka hämtade upp och gick förbi ledande Heimdal. På den 16.8 kilometer långa sträckan tog han in 1.40 till ledaren och fortsatte sedan så att hans Vidar hade 1.15 vid växlingen.

Så Trondheimklubben Heimdals ledning räckte inte, utan fjolårssegrararna i Vidar sprang in försprånget och vann St Olavsloppet 2000. En seger i tävlingsklassen som till slut blev 6,59 före Heimdal.
Även totalt lyckades man sista dagen ta sig förbi detmixade elitlaget Livsnerven-Pingstkyrkan som lett totalt i stort sett hela vägen från Östersund.
Vidar fick totaltiden 18.24.21, exakt två minuter bättre än Livsnerven-Pingstkyrkan.
- Vi sparade våra bästa löpare till sista dagen, sade Vidars Jan Hoel.
Vingarna från Örnsköldsvik blev bästa svensklag som fyra.
- Det här var oväntat. Heimdal har yngre och bättre killar och vi var också tvåa hela vägen. Men vi har fler löpare att ta av, menade Jan Hoel i Vidar.
Maratonlöparen Terje Ness är löparkungen i St Olavsloppet. 38-åringen från Oslo har sprungit sex år och trots sin ålder är han grymt stark.
- Han har tränat ett och två pass om dagen säkert i tio år och en sån otrolig grund kan han leva ett tag på. Men Ness är ingen stillöpare. Tittar man i löparboken bryter han mot alla regler som finns.
Terje Ness har vunnit Frankfurt Marathon, varit tvåa i Houston Marathon i USA och i somras slog han till med en femteplats i Stockholm Marathon. 19:e platsen på samma distans i friidrotts-VM i Göteborg 1995, är också en stor merit.
Damernas elitklass hade endast två startande lag. Norska Strindheim stod i en klass för sig och vann med tiden 23.19.59. Det svenska motionslaget Brånan Girls var snabbast i damernas motionsklass med tiden 23.55.55.
Fjärde året i rad som tjejerna från Åsarna var snabbast i motionsklassen. Dags att flytta upp till elitklassen kanske?
- Vi fortsätter i motionsklassen. För att vara med i elitklassen måste vi vara anslutet till Svenska Friidrottsförbundet och det kostar mycket pengar. Anledningen till att vi inte vill kliva upp är mest en ekonomisk fråga, säger Charlotta Lindell.
Brånan vann motionsklssen med nästan två timmars mariginal till Byåsens damer.

Resultaten