Kungsholmen runt blir halvmara igen

Kungsholmen runt riskerade att lugnt somna in. Men löparentustiasterna i friidrottsklubben Studenterna blåser liv i loppet. En pånyttfödelse som innebär att det blir ytterligare ett halvmaraton i Stockholm.
- Än finns det gott om platser om man vill springa det nya halvmarathonloppet i Stockholm, förklarar Lorenzo Nesi i FK Studenterna.

Söndagen den 20 maj går startskottet för nya Kungsholmen runt:

  • Halvmaraton blir ny tävlingsklass.
  • 10 km blir motionslopp.
  • Knatteklasser på 1 km.
  • Start och mål i Rålambshovsparken.
    Nya arrangörer är alltså FK Studenterna som tar över efter Westermalms IF och Stockholms friidrottsförbund som i början av 80-talet var initiativtagare till Kungsholmen runt.
    - För dem som ska springa Stockholm marathon är det perfekt med ett lopp på halva sträckan några veckor innan, berättar Lorenzo Nesi som även skrivit träningsprogram för Marathon.se.
    - Eftersom det inte har funnits något i Stockholmstrakten så tog vi initiativet när Kungsholmen runt var på väg att läggas ner.
    Efteranmälan till loppet öppnar klockan 9 i Rålambshovsparken.
    Kungsholmen runt är ett av Stockholms mest populära joggingstråk. På kajer, trottoarer och promenadvägar kan man i stort sett följa strandlinjen. Nya Kungsholmen runt kommer att gå på dessa löpvänliga vägar.
    Eftersom man valt att springa varvet medsols och startar i Rålambshovsparken kommer de jobbiga uppförsbackarna första kilometerna. Halvmaratonlöparna springer två varv, millöparna ett.
    Kungsholmen runt var i början av 80-talet Stockholms ledande halvmara - med mål i Rålambshovsparken. Banrekordet på halvmaran satte tanzaniern Agapius Masong 1983 då han vann på 1.03.57. När Stockholmsloppet satsade på halvmaraton i mitten av 80-talet ändrades distansen och deltagarantalet sjönk.
    Numera har S:t Eriksloppet söndagen 16 september övertagit rollen som Stockholms stora halvmaratonlopp.

    Mer information om halvmaraton i Stockholm:
    Kungsholmen runt
    S:t Eriksloppet