Kvällen då Vår Ruset nådde sommaren

- Det här borde egentligen inte heta Vår Ruset utan Sommar Ruset, konstaterade speakern Clase "Clabbe" av Geijerstam när årets 13:e Vår Ruset-lopp avgjordes i härligt försommarväder vid Stora Skuggan i Stockholm.

19 600 tjejer i alla åldrar avverkade den sköna banan genom Norra Djurgårdens nationalstadspark. Många stannade sedan kvar på målområdet i ett par timmar efter loppet för att delta i Vår Rusets traditionella pick nick och för att underhållas av "Clabbe".
- Vilken härlig kväll, tyckte Eva Karlsson från Sundbyberg som nu genomförde Vår Ruset för fjärde gången.
Årets Vår Ruset har bjudit på varierande väder. I Göteborg och i Halmstad var det bara några grader varmt. De två senaste veckorna har det dock varit skönt vårväder.
De 13 lopp som avgjorts den senaste månaden från Umeå i norr till Malmö i söder har lockat 138 000 anmälda löpare. Det är en ökning med 5000 jämfört med i fjol. Vår Ruset håller därmed ställningen som Europas största löparserie.
- Det är glädjande att intresset fortfarande ökar. Vi har i snitt 10000 deltagare per lopp vilket är en mycket bra siffra, kommenterade Vår Rusets tävlingsledare Christer Clefberg.
- Vi ser att en ny generation tjejer har börjat springa Vår Ruset. Antalet deltagare som är under 25 år gamla har ökat markant de senaste åren.
Ingmarie Eriksson från Hässelby var snabbast i tisdagens Vår Ruset i Stockholm. Hon har tidigare vunnit även Vår Ruset i Halmstad.
1995 års Stockholm Marathon-vinnare noterade 16.57 på den 5 km långa banan. Ingmarie var därmed 15 sekunder före Seeta Dageryd, Flemingsberg, och ytterligare 11 sekunder före fjolårets svenska mästarinna i maratonlöpning Jennie Åkerberg från Spårvägen.
Både Ingmarie och Jennie använde tisdagens lopp som formtest inför Stockholm Marathon som avgörs lördagen den 12 juni.
Nu återstår endast Vår Rusets sommarfinal i Visby den 8 juli. Det går fortfarande att anmäla sig till detta lopp. Inbjudan kan beställas via e-mail från: [email protected]. Skriv att det gäller beställning av inbjudan till Vår Ruset Visby.

Resultat Vår Ruset Stockholm den 2 juni, 5 km:
1) Ingmarie Eriksson, Hässelby, 16.57
2) Seeta Dageryd, Flemingsberg, 17.12
3) Jennie Åkerberg, Spårvägen, 17.23
4) Lena Kullstam, Astra, 18.02
5) Maria Pettersson, Tullinge, 18.20
6) Judith Wolday, Sundbyberg, 18.32