Lång kö när nummerlappsutdelningen öppnade

Trots lätt duggregn var kön ett par hundra meter lång när Tjejmilens nummerlappsutdelning öppnade klockan 15 på torsdagen. Cirka fem tusen löpare hämtade ut sin nummerlapp under torsdagen.

De fick samtidigt en välfylld påse med produkter från loppets sponsorer, bland annat en handledsväska, schampo, tvål, nyckelring, pannband, en trisslott och en träningsdagbok.
Vid nummerlappsutdelningen i Wasahallen på Djurgården kan löparna också besöka en utställning där Adidas, Friggs, Renault och andra företag demonstrerar sina produkter. Det går till och med att få massage om man så känner inför loppet.
Nummerlappsutdelningen är öppen klockan 11-20 på fredagen, klockan 10-18 på lördagen och klockan 9 - 11.30 på söndagen. På lördagseftermiddagen är alla deltagare bjudna på en konsert med Anders Glennmark på Gröna Lund. I fjol lockade motsvarande konsert 8 000 besökare.
Klockan 13 på söndag är det sedan dags för första start i Tjejmilen. 30574 löpare från 12 länder är anmälda till årets lopp. De är uppdelade i åtta startgrupper som startar med tio minuters mellanrum.
Tjejmilen arrangeras nu för femtonde gången. Idén till loppet kommer från Danmark där Köpenhamnsklubben Sparta i början av 80-talet startade Kvindeløbet.
I augusti 1984 var det premiär för Tjejmilen. Tanken med Tjejmilen var att skapa ett trivsamt lopp som kunde samla de tusentals kvinnliga joggare som drog sig för att ställa upp i de traditionella mixade långlopp där de manliga deltagarna alltid dominerade.
Själva tävlingsmomentet tonades ned. Det viktiga är att ställa upp och att genomföra loppet i sin egen fart. Den tanken har bevarats genom åren.
Parollen är fortfarande: "En mil utan jäkt och stress. Bara för tjejer".
Tjejmilen blev snabbt både populär och uppmärksammad. Tack vare det intresse som loppet skapade har det vuxit fram en rad nya löpartävlingar för kvinnor. I år arrangeras det cirka 70 kvinnolopp runtom i Sverige. Vår Ruset, som genomfördes i 14 städer under maj och juni, samlade 135 000 deltagare.
Totalt gör kvinnliga löpare i år nära 350 000 starter i olika motionstävlingar i Sverige. 1981 var denna siffra c:a 10 000.
Tjejmilen har också fått efterföljare i cykel, skidåkning och gång.