Långlöpartjejerna grejade Finnkampssegern

De svenska långlöpartjejerna såg till att Sverige vann Finnkampen på damsidan. På herrsidan räddade långlöparkillarna Sverige från en pinsam brakförlust.

Det var verkligen inget fel på de svenska långdistansarnas insatser när Finnkampen avgjordes på Olympiastadion i Helsingfors.
På fredagen blev det två trippelsegrar. Först ut var damerna på 10 000 meter där Lilian Magnusson vann med nya personliga rekordet 34.31.05. Strax därefter kom Lena Gavelin tvåa med 34.33.10 och trea Anna Rahm med 34.36.56.
Maxutdelning med 16-6 i grenen. Samma fina utdelning blev det på herrarnas 5 000 meter där den svenska taktiken satt perfekt. Finlands på förhand bästa löpare Jussi Utriainen tog täten, men brände mycket krut på att ligga i ledning. Vilket gjorde att trion Erik Sjöqvist, Oskar Käck och Fredrik Uhrbom kunde långspurta hem den svenska segern. Tiderna var 14.09.16 för Erik, 14.10.53 för Oskar och 14.11.08 för Fredrik. I det läget en mycket viktig 16-6-seger för Sverige och kontakt i landskampen i sammandraget.
– Taktiken fungerade till 100 procent, det var en skön lagseger, säger Erik Sjöqvist.

På 10 000 meter dagen efter blev det inte en lika bekväm seger för 36-årige Sjöqvist.
– Nej, jag kände mig sliten redan innan start. 5 000-metersloppet satt i benen, samtidigt som en förkylning var på gång.
Ändå vann Erik till sist efter en heroisk insats. Med sex varv kvar blev Erik avhängd och såg duktigt trött ut.
– Då var jag helt förstörd, men jag lyckades komma igen på något konstigt sätt.
Så var det. Tättrion tappade lite fart och Erik jagade ikapp och förbi med en enorm viljeinsats.
– Att det bara var några varv kvar hjälpte mig att hitta kraft. På något sätt såg jag ljuset i tunneln. Det var bara att bita ihop.

Erik vann på 29.25.49 före Henrik Skoog 29.26.41. Kristian Algers sprang in som femma med 29.48.27. Återigen kraftig svensk poängövervikt i en långdistansgren.

Dagen efter Finnkampen känner sig inte Erik Sjöqvist på topp.
– Nej, nu känns kroppen tung. Jag kommer inte att starta i Stockholm halvmarathon nästa helg. Tränaren Hasse Nilsson har förbjudit mig. Jag får ladda om till terräng-EM i december.

På damernas 5 000 meter (se separat artikel) fortsatte den svenska dominansen på de längre sträckorna. Lisa Blommé vann med tiden 16.15.18 med Hanna Karlsson på tredje plats med 16.27.98. Här gjorde boxartjejen från Åtvidaberg Johanna Bohlin debut i Finnkampen. Dessutom var det hennes första lopp på bana någonsin. 18-åringen gick ut respektlöst, men fick till slut finna sig i att sluta på sjätteplats med 16.54.90. Bara någon sekund efter finskan närmast framför.

Sammanfattning: Hade inte de svenska manliga långlöparna sprungit så pass bra hade herrarna åkt på en brakförlust (nu blev det 193-215). Hade inte de svenska kvinnliga långlöparna sprungit så pass bra så hade inte damlaget vunnit totalt (209,5-197,5). Så här uttrycker sig nye förbundskaptenen Stefan Olsson om de kvinnliga långlöparnas insatser:
– Jag gläds över våra långlöpartjejer som sällan får någon uppmärksamhet i svensk friidrott, men en sån här helg så har de varit mest betydelsefulla av alla.