Leif Larsson toppar listorna igen

Rock' n roll-livet var tvunget att få ett slut. Det hårda turnerandet, sena nätter, alkohol och cigaretter höll på att ta knäcken på Leif Larsson. Men han behövde något annat och köpte ett par joggingskor.
Tjugo år senare är Leif Larsson Sveriges snabbaste 60-åring på milen. På torsdagen vann han veteran-SM i samband med STHLM 10 med tiden 38.33.

Jag fick en akut bukspottsinflammaton som orsakas av för mycket alkohol. Så då var det bara att sluta med det.
Leif Larsson om hur han blev löpare

Leif Larsson är en del av svensk rock' n roll-historia. Kanske mest känd som producent och låtskrivare med Louise Hoffsten. Leif spelade också keyboard i Badrock, Björn Skifs sommarprojekt, där ett gäng proffsmusiker körde covers för storpublik. I de olika uppsättningarna fanns många kända namn med: Sanne Salomonsen, Anne Lie Rydé, Elisabeth Andreasson, Marie Fredriksson, Mats Ronander, Peter Lundblad och Nils Landgren. 
I kompbandeet alltid Leif Larsson på keyboard.

Många minns showen som turnerade runt på somrarna och 2016 när Badrock fyllde 30 år blev det till och med en film (visades på SVT för två veckor sedan) med glimtar från de sju somrarna på 1980 och 1990-talet.
– Jag var en halvpluffsig 30-åring som stod och spelade keyboard, rökte och drack öl och grejade, berättar Leif Larsson.
– Det var rätt roligt att se filmen, jag är i betydligt bättre shape nu än vad jag var då.

2016 återförenades kärngänget från Badrock i ett 30-årsjubileum. Leif Larsson har varit med i alla upplagor.

Vad var det som hände, vad var det som gjorde att du ändrade livsstil?
– Jag fick en akut bukspottsinflammaton som orsakas av för mycket alkohol. Så då var det bara att sluta med det. Sedan dröjde det några år, jag slutade röka, sedan dröjde det några år tills jag slutade helt att turnera och började jobba hemma, skriva låtar och jobba litegrann i studio som producent.
– Och då var det något som saknades. Jag saknade det där adrenalinpåslaget. Gå upp på scen och spela …så jag var tvungen att hitta på någonting. Så då kom jag på att när jag var liten så gillade jag att springa – så jag tänkte att jag skulle köpa ett par joggingskor – och så blev det.

Ganska mycket ganska snabbt i kombination med en klar talang gav snart resultat.
Som 48-åring sprang Leif Larsson sitt första lopp 2004. Numera är löpningen en viktig del i livet. Sedan några år bor han i Vittsjö i Skåne "för att ha närmare till  barnbarnet".
Den välorganiserade veteranlöpningen i Skåne gör att det finns många tillfällen att tävla i åldersklass. Få det där adrenalinet lite då och då.

Musiken då? Numera handlar det mycket om att skriva och arrangera. Ofta med Louise Hoffsten som Leif har ett långt och framgångsrikt samarbete med. Kanske minns någon hitten som blev en listetta:
Let the best man win.
På torsdagskvällen toppade Leif listan igen, segrare i veteraner 60 år: Leif Larsson, Vittsjö, 38.33.