Lena är tillbaka på tävlingsbanan!

Vid lördagens terränglopp Spring Cross i Stockholm så visade medeldistansaren Lena Nilsson, 27, att hon är på väg tillbaka efter tre år av skadeproblem. Hon vann den kuperade 6 km-banan på Norra Djurgården med en halvminut på 23.59. På herrarnas 6 km segrade Spårvägens Mats Granström.

Lena Nilsson var vår främsta medeldistanslöpare på damsidan 2002–2003 då hon studerade i USA. Men vintern 2004 gick stortåbenet av och det var först i augusti förra året hon kunde börja köra distans. I februari kunde hon börja med tempoträning och nu skyndar hon långsamt för att så småningom kunna komma tillbaka till banlöpningen.
– Det har varit en lång väg. Jag opererade bort en knöl på sidan av vänster fot i oktober 2005 men det är först i år som jag kunnat springa ordentligt. I februari körde jag mitt första stegringslopp på tre år, berättar Lena.
I början av april gjorde hon sitt första tävlingslopp på över tre år då han vann Hallarydsloppet i Småland och då hade 22.39 på 6,3 km. Och hon planerar att göra fler lopp av den här typen i sommar.
– Jag försöker att enbart springa på mjukt underlag än så länge för att inte fresta på foten för mycket. Jag har kört mycket rehab och styrketräning för att den ska bli bra så det är viktigt att inte gå för fort fram, säger Lena.
Målet är att på sikt tävla på 800 och 1500 m igen men det blir nog inte den här sommaren.
– Jag kör sex löppass per vecka nu varav tre är tröskelpass där jag ligger just över mjölksyratröskeln.

Oväntat möte på banan
När det gäller Spring Cross så blev det ett spännande lopp för Lena även om hon vann tämligen enkelt. Hon gick loss direkt från start och låg loppet igenom 20–30 sekunder före Hässelbys Louise Wiker som slutade tvåa.
– Det var verkligen ett tufft lopp! Jag är van vid platta terrängbanor från USA men det här var något helt annat. Jag känner faktiskt lite i ryggen efter alla backar även om jag inte tror att det ska vara någon fara.
Mitt ute på banan mötte Lena några hästar och om det var hon eller dem som blev räddast vet hon inte riktigt.
– En av hästarna stegrade sig och jag tog en liten omväg.
När det gäller framtiden så hoppas hon kunna åka tillbaka till Californien och träna och jobba där ett tag. Men det blir nog tidigast till hösten. Innan dess väntar fler lopp på svensk mark.
På manliga 6 km-banan handlade det om två namn – Spårvägens Mats Granström och Hässelbys Rubin McRae. Det blev till slut en nästan minuten stor seger för Mats som blev svensk mästare på 10 000 m förra året och nu gör sin första säsong i Spårvägens tävlingsdräkt.
12 km-banan vanns av Hässelbys Jonas Larm respektive Seeta Dageryd.

Resultat Spring Cross i Stockholm/Frescati 5/5 2007

Män 6 km
1) Mats Granström, Spårvägens FK, 20.05
2) Rubin McRae, Hässelby SK, 20.57
3) Matt Kinane, FK Studenterna, 22.18

Män 12 km
1) Jonas Larm, Hässelby SK, 42.26
2) Björn Englund, Löplabbet, 42.29
3) Mikael Andersson, Vallentuna FK, 42.35

Kvinnor 6 km
1) Lena Nilsson, Täby IS, 23.59
2) Louise Wiker, Hässelby SK, 24.29
3) Kristine Persson, FK Studenterna, 27.20

Kvinnor 12 km
1) Seeta Dageryd, Täby, 51.47
2) Helene Malmkvist, Nacka, 51.51
3) Anna Hallberg, Ullevi FK, 52.30

Anm.: Tiderna korrigerades på lördagskvällen den 5 maj eftersom alla hade fått en minut för långsam tid i den första versionen av resultatlistan. Tiderna ovan är korrigerade.