40 000 i helgens löparfest

– Vi laddar för en riktig löparfest, säger Karin Movin, pressansvarig på Lidingöloppet.
För första gången i tävlingens 46-åriga historia tvingades arrangörerna stänga anmälan till den klassiska 30 km-distansen. Redan den 3 september var 18 000 anmälda och då sattes stopp för fler anmälningar

– Men det går att direktanmäla sig på plats i alla andra klasser som exempelvis 15-kilometersloppet och Lidingö Tjejlopp över tio kilometer, säger Karin Movin.
Detta är ett rekordens år för världens största terränglopp. Allt tyder på att fjolårets rekord med 38 000 anmälda löpare kommer att överträffas. Det finns faktiskt goda möjligheter att spränga drömgränsen på 40 000.

Den manliga 30-kilometersklassen tilldrar sig normalt det största idrottsliga intresset. Favoriterna kommer föga oväntat från Kenya med fjolårsettan Japhet Kipkorir som favorit. Han genrepade med att springa ett tiokilometerslopp i Hamburg på 29.07 för två veckor sedan.
Han utmanas i första av John Mutei Kipkorir, tvåa i fjol, och Hillary Kipchumba, som knep en fjärdeplats i årets Stockholm Marathon på 2.16.
Det svenska hoppet står till Enhörnas Lars Johansson, femma förra året.

Damernas uppgörelse över 30 km ser intressant ut. Ulrika Johansson, Rånäs 4H, har under en följd av varit landets bästa medeldistanstjej. Nu är hon inne på att satsa lite längre distanser och Lidingöloppets tremil blir ett spännande test.
Hon får motstånd av OS-guldmedaljören på 10 km fri stil i Vancouver, Charlotte Kalla. Hon sprang förra året tio km i juniorklassen men fick se sig knappt besegrad av Gabriella Samuelsson.

I Lidingö Tjejlopp (10 km) får Hässelbys Isabellah Andersson bära favoritskapet. Det är svårt att se något riktigt hot. Bakom Isabellah märks bland andra EM-löparen Anna von Schenck, rutinerade Anna Rahm från Rånäs och förstaårssenioren Gabriella Samuelsson från Hässelby.

OS-guldmedaljören i höjd Stefan Holm springer 15 km. Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd ställer upp i 30 km-klassen.
Däremot har dubbel OS-medaljör på längdskido Anna Haag tvingats lämna återbud.

Väderleksprognosen talar om kyligare väder i helgen: Tolv grader, mulet och lätt regn på lördagen. Elva grader och mulet på söndagen.