Lidingöloppet: Alfred och Marie siktar på trippel

Alfred Shemweta och Marie Söderström-Lundberg har båda möjlighet att säkra en meriterande trippel genom att vinna Lidingöloppet på söndag.

Shemweta och Söderström-Lundberg har redan segrat i Stockholm Marathon och Stockholmsloppet. Det blir dock tuffare att ta hem Lidingöloppet, speciellt för Alfred Shemweta som nu gör sin andra start i världens största terränglopp. Flemingsbergs-löparen noterade 1.38 i sin debut på Lidingöloppets tremil 1996. Nu hoppas han vara ett par minuter snabbare.
- Jag kan banan betydligt bättre nu, berättar Shemweta.
Sedan någon månad studerar han på Bosöns Idrottsfolkhögskola som ligger utefter Lidingöloppsbanan. Den fruktade Abborrbacken fem kilometer från målet har han sprungit minst en gång i veckan på träning den senaste tiden.
- Det här är min sista viktiga tävling för i år. Jag springer inte något maratonlopp i höst.
- Målet är att försöka vinna. Jag är klart bättre tränad nu än när jag sprang för tre år sedan.
Shemweta är dock medveten om att konkurrensen i herrklassen är hård. Det har varit stor kenyansk dominans de senaste åren, och det skulle förvåna om det inte blev seger för Kenya även den här gången.
- Chembobo kan väl också bli trött, säger Shemweta försiktigt.
Isaac Chembobo från Kenya, som vann Lidingöloppet 1998, är favorit i herrklassen. Andra starka utländska deltagare:

 • Francis Mbiu, Kenya. 1.02.43 på halv maraton i år.
 • Jiri Hnilicka, Tjeciken, 1.02.40 på halv maraton.
 • Barnabas Kosgei, Kenya 1.02.57 halv maraton. Benson Masya, Kenya, etta i Lidingöloppet 1992 och 1994, ett i Stockholm Marathon 1997.
  Vid sidan av Shemweta ät Magnus Bergman (Enhörna), Mattias Persson (Spårvägen), Anders Szalkai (Spårvägen) och Johan Svärdh (Mölndal) de starkaste svenskarna i herrklassen.

  Marie Söderström-Lundberg gillar Lidingöloppets dambana som mäter 15,6 km. Hon var tvåa i loppet i fjol, och hoppas på en framskjuten placering även i år.
  - Sandell är favorit, men skulle jag hänga med henne den första halvmilen så kan allt hända. Jag brukar vara stark på slutet, säger årets sexfaldiga svenska mästarinna.
  Hon tar Lidingöloppet mest som ett formtest inför Frankfurt Marathon om tre veckor. Marie Söderström-Lundberg gjorde ett starkt lopp när hon var 18:e löpare i VM i Sevilla. Ett bra lopp i Frankfurt kan stärka hennes chanser inför OS nästa år.
  Annemarie Sandell från Finland, som vunnit Lidingöloppet fyra av de fem senaste åren, är favorit i damklassen.
  Loppet blir en nordisk uppgörelse. Från Norge kommer en stark trio;
  Anita Håkenstad-Evertsen (etta i Stockholm Marathon 1997), Hilde Hovdenak (2.33.25 på maraton) och Gunhild Halle (14:e plats på 5 000 m vid VM 1997).