Linne och kortbyxoråret runt för Tanser

Vintern stoppar inte de djärva löparna. På lördagen avgörs Snömilen i Stockholms universitetsområde. Fem eller tio kilometers löpning och 20 kilometers duathlon på ishala vägar.

Stockholmsbaserade britten Tony Tanser har vunnit Snömilen tre gånger. Han brukar dra till sig en hel del uppmärksamhet eftersom han springer i kortbyxor och linne.
Hej, Toby! Vad har du på dig?
- Jag sitter och stretchar i tights och t-shirts.
Vad blir det för kläder när du springer Snömilen i morgon?
- Shorts och tävlingslinne. Som alltid, i regn som snö.
Hur kommer det sig?
- Det är helt enkelt tävlingsklädseln. Jag har samma filosofi som kenyanerna. ?Om du fryser kämpar du för lite". Det är bara kallt de första hundra meterna. Jag har bott på Island där det var värre eftersom det blåser så hårt. De kallade mig ?The Iceman".
Har du aldrig fått några problem? Köldskador?
- Islänningarna sa att jag var blå. Och när jag fick se en videoinspelning från ett av mina lopp såg jag att det stämde! Men några skador har det aldrig blivit.
Men du lämnar gärna Sverige under vintern?
- Ja, jag har svårt att behålla formen i den svenska vintern. Ni måste ha lärt er springa i snö. Jag ramlar mycket oftare än svenskarna.
Du har till och med ramlat när du har vunnit Snömilen?
- Ja, i första svängen! Och sen kom det hundratals löpare och sprang över mig, hehe.
Vad minns du mer från dina segrar?
- Jag gillar Snömilen. Den fyller en lucka i den svenska tävlingskalendern. Jag önskar att man kunde ha en serie tävlingar under vintern för det går inte att upprätthålla formen utan tävlingar. Jag uppskattar också att det är två varv så att man får en bra koll på tiden och lär sig banan.
Så var tar du vägen om vintrarna?
- Jag har varit blad annat i USA och i Kenya.
Du har skrivit en bok om kenyanerna?
- Jag var där i ett halvår och mina vänner runtom i världen ville veta hur det var, så jag faxade iväg anteckningar då och då. Till slut insåg jag att det blev så mycket att jag kunde skriva en bok. Dessutom har jag lästa så många skrönor om kenyansk träning att jag ville berätta hur det verkligen är.
Har den sålt bra?
- Jarå, över 5 000 exemplar. Jag funderar på att göra en svensk version.
Det ser vi fram emot. Du vet, förresten, att det finns en duathlonklass på Snömilen. Har du prövat på det någon gång?
- Nej. Men jag var nära att vinna en 11 mil lång cykeltävling i Florida i vintras. Jag och en annan kille ledde, men vi cyklade fel. Det var så positivt att jag ska pröva det i framtiden.
Snömilens hemsida.
Köp Tobys bok på amazon.com!