Löpare dödsstörtade i Alperna

Äventyrs och bergslopp ökar världen över.
Utmaningarna är populära men - men kan också vara livsfarliga.
Förra helgen dödsstörtade amerikanen Lyndon Ellefsen i en glaciärspricka inför det andra VM:et i skyrunning i italienska Cervinia.
Olyckan har startat en debatt om såväl tävlingsform som arrangörenas ansvar.

Ellefson (bilden) var ute och rekade banan inför tävlingen tillsammans med några andra löpare när glaciären under honom gav vika. Ellefson föll handlöst ner i en 50 meter djup spricka, slogs medvetslös i fallet. Kamraterna hade varken utrustning eller möjlighet att nå Ellefson utan tillkallade hjälp. Den italienska alpräddningen kunde först flera timmar senare med stor möda ta sig ner till Ellefson som drunknat i vattnet som samlats i botten av glaciärsprickan.
Dödsstörtningen ägde rum ett par hundra meter från den snittslade banan över glaciären, men enligt andra löpare kunde olyckan ha inträffat var som helst på glaciären.
- Vi britter tränade på banan innan loppet och varnade arrangören Sport at Altitude (FSA) för de många sprickorna i glaciärerna men vi blev bara nonchalerade, berättar skotten Mark Rigby för Runners Worlds reporter.
VM-loppet fick över 42 kilometer upp på några av Matterhorns småtoppar med vändpunkten uppe på 4165 meter.
Lyndon Ellefsen var en av bergslöpningens stora profiler och missionärer. Han var ordförande i det amerikanska bergslöparföbundet och arbetade aktivt för att bergslöparna och höghöjdslöparna skulle få en egen status inom det internationella friidrottsförbundet.
Som svenskättling hade han ett speciellt intresse för att även svenska löpare att intressera sig för bergslöpning och hade i sina framtida planer att springa F.E.M. i Björkliden.
Ellefson arbetade som förman på liftanläggningen i Vail, Colorado och efterlämnar fru och två barn.

Läs även Torbjörn Sköldefors berättelse från ett bergslopp