Löparens guide till Diamantgalaxen

Kalle Berglund laddar för comeback

Kalle Berglund tillbaka som 1500-meterslöpare. Lovisa Lindh som måste visa VM-form. Andreas Kramer mot OS-tvåan. Det är några av de blågula höjdpunkterna torsdag kväll när friidrottens svar på Champions League når Stockholm.

På Stadion ges chansen att se Sveriges bästa löpare mot världseliten under Bauhaus-Galan, som är den sista anhalten på Diamond League före VM i friidrott som inleds två veckor senare i Eugene. Under förtävlingarna blir det 800-meterslopp med nationell elit strax efter klockan sex. En timme senare höjs nivån när det blir 1500 meter.

Kl 19.03 går Sarah Lahti ner till den distansen inför VM, där hon ska tävla på 5000 meter. Hässelbylöparen gjorde likadant ifjol och sänkte då det personliga rekordet till 4:08.00. 1500 meter är en ungdomsgren för Sarah som har gått upp i distans under de senaste åren och i stort inte sprungit grenen sen 2016.

Favorit är OS-sexan Linden Hall, som ifjol gjorde tre lopp under fyra minuter med 3:59.01 i OS-finalen som topp. Hon rankas som världsfyra. Stockholm blir australiensiskans fjärde lopp under den europeiska säsongen med 4.00.50 som bästa tid så här långt. Från andra sidan jordklotet kommer även Georgia Griffith, som besegrat Hill såväl på de australiensiska mästerskapen i våras som på Diamond League-galan i Rabat för fyra veckor sen.

Vi får även besök av Ugandas Winnie Nanyondo, som var fyra på Inne-VM i vintras. Starkaste europeiska löparen är Sarah Healy. Den 21-åriga irländskan förbättrade sig till 4:02.86 i sitt senaste lopp på 1500 och vann ifjol två GP-tävlingar i Sverige.

19.31 gör Kalle Berglund sitt första lopp på 1500 meter efter OS-försöken för snart ett år sen (stafett oräknat). Spårvägaren har efter en längre paus närmat sig tävlandet via harande och sedan seger på Lag-SM:s 5000 meter över Sveriges mest spurtstarke löpare, Jonas Glans. I den steg-för-steg-processen är det inte alls givet att VM-finalisten och svenske rekordhållaren (3:33:70) blir bäste blågule. Hela sju svenskar är anmälda inklusive ”halvorienteraren” Samuel Pihlström, som slagit personligt rekord i tre av sina fyra senaste lopp fram till 3.38.46 som segrare i den internationella galan i finska Kuortane förra lördagen.

Hällelöparen är inte den ende göteborgaren med en stark spurt. Mölndals 17-årige Jonathan Grahn har inlett säsongen som han avslutade vintern, med två juniorrekord. Vem han snodde det ifrån? Jo, Kalle Berglund. Ugandiern Ronald Musagala är snabbast i fältet (3:30.58, två gånger om!) och har vunnit på Diamond League, men han har knappt startat motorn i år

20.00 inleds huvudprogrammet och med det den två timmar långa tv-sändningen på SVT1. Då är det dags för de grenar som har Diamond League-status. Bäst är givetvis att uppleva dem på plats! Så här skaffar du biljetter!

20.29 gör Lovisa Lindh entré på 800 meter i ett lopp med OS-tvåan Keely Hodgkinson, rankad etta i världen, som den stora stjärnan. 20-åringen har efter OS vunnit fjolårets Diamond League-final och de fyra lopp som hon har sprungit i år - de två senaste på 1:57 på DL-galorna i Eugene och Oslo. Med är även den regerande världsmästaren Halimah Nakaay, som på Bislett sprang sitt första lopp under två minuter den här sommaren.

Mary Moraa blixtrade till med en dubbel på den kenyanska mästerskapen den gångna helgen, 50.84/1:57.45. Ytterligare fyra löpare i fältet har sprungit under två minuter i år vilket blir den inspirerande miljön för Nordens två bästa, norska Hedda Hynne och Lovisa Lindh att närma sig den gränsen för första gången i år.

20.39 skulle det vara oerhört spännande att se Emil Danielsson springa 3000 meter. Men spårvägarens start är högst osäker på grund av halsont. Emil har briljerat på både 1500 och 5000 meter under våren och avancerat till nr 8 resp 7 genom tiderna i Sverige. På 3000 meter är han redan nr 6 sedan ifjol.

Om det inte blir av får allt fokus läggas på Jacob Kiplimo. Ugandiern har den fantastiska spännvidden att vara en historiens bästa löpare på distanser från just 3000 meter till halvmaraton, där han har det otroliga världsrekordet 57:31, och på alla underlag från bana till terräng. I år har Kiplimo bara tävlat en gång, även det en halvmara på under 58 minuter.

21.07 är Emilia Lillemo den svenska representanten på 3000 hinder. Den 22-åriga Täbytjejen måste förbättra sig med över tio sekunder och bli en av de fyra snabbaste svenskorna i historien för att nå den tuffa EM-kvalgränsen 9:39. Men även en tid under hennes årsbästa på 9:53 skulle förbättra hennes ranking, som numera också är en väg att kvala in till internationella mästerskap. I ett övervägande europeiskt fält sticker dubbla EM-mästaren Gesa-Felicitas Krause ut, i synnerhet som det blir hennes första lopp i år.

21.51 avslutas galakvällen med 800 meter. Andreas Kramer har tre raka internationella lopp på 1:44 – en tid som han annars bara sprungit i sitt rekordlopp för två år sedan. Även om OS-tvåan Ferguson Rotich står på startlinjen är hans säsong hittills utan toppar till skillnad från fjolårets skräll-VM-finalist Gabrie Tual, som sprungit övertygande och numera har ett något bättre pers än Kramer, 1.44.23. Han fick dock ge sig i helgens franska mästerskap för Benjamin Robert som varit på pallen i alla sina elva lopp i år med seger på DL-Galan i Paris på 1.43.75 som främsta anledning till favoritskapet i loppet tillsammans med tidigare obeprövade algeriern Slimane Moula som är nybliven afrikansk mästare.

/Lorenzo Nesi