Löparfest under röda fanor

Under lördagen arrangerades i Göteborg årets upplaga av Fredsloppet. Arrangör är Proletären FF, en idrottsförening som står KPML(r) nära, och Fredsloppet är lika mycket en politisk manifestation som en löpartävling.

Text: Jakob Karlsson

Det var 14:e gången som Fredsloppet gick av stapeln i Göteborg. Liknande arrangemang finns på ett tiotal platser runt i världen. Fredsloppet har en tydlig vänsterprägel, med röda fanor på scenen och en speaker som blandar sina referat av tävlingen med att intervjua fullmäktigekandidater för KPML(r). Varje år har Fredsloppet ett huvudtema, dit allt ekonomiskt överskott går. I år handlade det om stötta befrielserörelsen Polisario i Västsahara.
Själva löpartävlingen samlade i år knappt 1 800 anmälda, fördelade på flera klasser. De rena tävlingsklasserna, seniorernas 10 km samt kortare sträckor för de äldre juniorerna, samlade tillsammans några hundratal löpare. De största klasserna är motionsklassen på 5 km och promenadklassen med sina 2,2 km, båda utan officiell tidtagning. Även de yngsta juniorna springer utan tidtagning.
Start och mål för samtliga klasser ligger vid Björngårdsvillan i Slottsskogen. De kortare banorna går helt och håller inne i Slottsskogen, medan banan som används för 5 och 10 km - millöparna springer två varv - även gör en sväng i stadsdelarna Majorna och Masthugget. Banan är ganska kuperad; en av de första damerna i mål hävdade till och med att banan var "det värsta jag varit med om".
Fortfarande i början av hösten är det tätt mellan långloppen. Med Stockholmsloppet förra helgen, halvmaraton-SM samma dag och Berlin marathon om en vecka lyckades inte arrangörerna locka så många stora namn till Fredsloppet. Kanske gör även den tydliga politiska prägeln att många löpare avstår från tävlingen. Segern i tävlingsklassen över 10 km gick nu till Patric Johansson från den västsvenska klubben TV88 med tiden 35:27. I damklassen vann Christin Johansson från Göteborg-Majorna OK överlägset på 38:24, med nära åtta (!) minuters marginal till tvåan.

Resultat

Män, 10 km:
1) Patric Johansson, TV88 35:27
2) Teo Ås, New Balance/Triathlon Väst 35:36
3) Mikael Broms, Solvikingarna 35:57
4) Göran Frödin 35:59
5) Per Hjalmarsson, Borgholms bibliotek 36:40

Kvinnor, 10 km:
1) Chrstin Johansson, Göteborg-Majorna OK 38:24
2) Ingrid Undeland, Uddevalla OK 46:06
3) Danielle Dallon, Solvikingarna 46:16
4) Gunilla Pollak 46:50
5) Eva Helsén, Solvikingarna 48:13

Komplett resultatlista i tidningen Proletären 17 september