Löparna snabbastmellan Sälen och Mora

Redan den 7 maj blev Vasaloppet år 2000 fulltecknat. Men det finns ju andra sätt att ta sig fram än per skidor. Springa till exempel.
På lördagen var det mer än 3500 löpare som deltog i Vasastafetten mellan Sälen och Mora.

Med rekorddeltagandet är numera Vasastafetten en av landets största stafetter.
- När vi startade för 1991 var det bara fem lag, i år var det 364 anmälda lag, berättar tävlingsledaren Mats Hjelm i Mora Korpen.
Korpen lånar en del utrustning av Vasaloppet, men annars är det ett självständigt motionsarrangemang. Sträckan mellan Sälen och Mora följer inte riktigt Vasaloppssträckningen men väl den vandringsled som numera finns anlagd. Det gör loppet 93 kilometer totalt, uppdelat på tio sträckor.
Även om det är ett lopp för motionärer så är det en prestigekamp att bli första lag till Mora. IFK Moras Skidklubb med bland andra Vasaloppssegraren Staffan Larsson, Mattias Svahn och Håkan Nordbäck i laget var en av förhandsfavorterna bland herrlagen. Frågan var dock om inte orienterarna i KMPG Bohlins var bättre löpare, men snabbast var de verkliga långlöparspecialisteran. I laget ICA Siljan fanns för dagen traktens samlade långlöparelit samlad.
- Vi var tia efter första sträckan, trea efter andra och på tredje sträckan var vi uppe i täten, berättar Thomas Sparr löpare med landslagsmeriter som fick ta den viktiga 15 kilometerssträckan.
Det blev dock spännande in i det sista när KPMG Bohlins fick häng på ICA Siljan vid Eldrisväxlingen. På den 8,9 kilometer långa slutsträckan avgjorde dock Henrik Ingvarsson och hade nästan en minuts marginal till Bohlins Kjell-Arne Sjögren i mål.
I damklassen tog Brånan Girls från Åsarna sin fjärde raka seger men "Crow Mountain" med unga elitskidåkare från Mora och Orsa gav Åsarna-tjejerna en match i början av loppet.