Löpning och skidåkning i Torsby på Midsommarafton

Midsommarafton är lite annorlunda i Torsby. Dans kring midsommarstången - javisst. Men viktigare kanske är att springa Borejogggen. Närmare 1100 löpare sprang 8,5 kilometer på Midsommarafton. En bit därifrån åkte folk skidor.

På midsommaförmiddagen avgjordes den 23:e upplagan av Borejoggen.
- Det har blivit en tradition här uppe att springa på midsommarafton. Därför tror jag att vi behåller antalet löpare medan många andra minskar, säger tävlingsledaren Kjell-Åke "Sörmarkarn" Nilsson.

Även några elitlöpare hade valt att springa i Torsby på Midsommarafton. Patrik Tjärdal, Enhörna, visade fin form och var nästan två minuter föe tvåan Björn Widén. I damklassen var det tätare och årets mästarinna på den långa SM-terrängen, Linda Ström, var mindre än 200 meter före Spårvägens Anja Lindberg.

Men det är numera inte löpning som gäller i Torsby. Här finns numera Sveriges enda och världens längsta skidtunnel. Den är 1,3 km lång, åtta meter bred och fyra meter hög. Här finns möjligheter att åka skidor året runt. Anläggningen har konstsnö med en temperatur som ligger melan 0 och tre minusgrader. Tunneln följer terrängens naturliga nivåskillnader och ligger till hälften ovan markytan.
Anläggningen är splitterny och invigdes i år den 16 juni och är till för såväl elitidrottare som behöver träna, som för vanliga motionärer. Anläggningen är öppen 9 -21 varje dag. Pris: 150 kronor för tre timmar eller 200 kronor för hel dag.

I mitten av juni fylldes tunneln av cirka 6 000 kubikmeter konstsnö som legat packad utanför sedan i vintras. För att hålla längdbanorna i trim under sommaren, har man möjligheter att göra yttterligare 25 kubikmeter ny konstsnö varje dag.
För den som besöker Torsby och skulle vilja testa att åka skidor finns en skidshop i tunneln där det går bra att hyra utrustning i tre timmar.

Resulat Borejoggen, herrar:
1) Patrik Tjärdal, Enhörna IF, 26.58
2) Björn Widén, Scania IF, 28.54
3) Lars Agelii, Hagfors 29.03,
4) Leif Sjöström, IF Göta, 29.13
5) Anders Rees, IF Göta, 29.21

Damer
1) Linda Ström, Hässelby SK, 30.17
2) Anja Lindberg, Spårvägens FK, 30.49
3) Anna-Karin Strömstedt, Vansbro AIK, 31.20
4) Cecilia Fager, IF Kville, 32.56
5) Anette Norberg, IF Göta, 33.35