Luleå stadsmara - något för en friidrotts-general att vara stolt över

Vilken härlig idrottsstad Luleå är. Men stan är mer än basket, ishockey och fotboll.
Det är Luleå stadsmara till exempel. 3500 löpare på olika distanser.

På torsdagen avgjordes loppet som ordnas av Studentidrotten Luleå för 20:e gången. Och visst har våren kommit till Norrbotten också. Sol och cirka 10 grader, möjligen lite blåsigt för löparna.
- När vi startade loppet 1980 var distansen 25 kilometer. Vi var väl lite inspirerade av Stockholm Marathon och kallade därför loppet för Luleå stadsmara, berättar initiativtagaren Ingemar Nyman.
Så småningom lade man till kortare sträckor. Den längre distansen blev 21098 meter - halva maratondistansen.
- Det är numera många delar i Luleå stadsmara och i år hade vi även 450 på inlines, berättar Ingemar Nyman som var tävlingsledare för loppet fram till 1994.
Sedan gick flyttlasset för Nymans som för så många norrlänningar söderut. Idag är Ingemar Nyman svensk friidrotts högste tjänsteman med titel Generalsekreterare.
- Det är bland långlöparna som våra flesta aktiva finns. Förut kanske friidrotten har varit dålig på att ta hand om långlöparna, men jag tycker att vi håller på att det håller på att bli bättre, förklarar Nyman innan han hastar iväg till pristdelningen där årets segrare i Luleå stadsmara står uppradade på stora scenen på universitetsområdet.
Det har alltid varit starka startfält i loppet. I år var det tre kenyaner och tre spårvägenlöpare som var dragplåstren i herrarnas halvmara.
Det blev 3-0 till Kenya i den matchen.
- Vi försökte att hänga på, men först släppte Idris (Ibrahim) och Mattias (Persson) och när de första tre kilometerna gick på under nio minuter tvingades jag också att släppa, berättar Anders Szalkai.
Martin Ojuku drog trots motvind hela vägen från starten på Universitetsområdet in till centrum och tog sprurtpriset, och fortsatte sedan att dra Onesmo Ludago och Patric Boiyo.
De tre Spårvägenlöparna bildade egen klunga men ingen verkade vara intresserad av att dra och avståndet fram till täten växte snabbt.
Martin Ojuku som i lördags sprang sin första tävling för säsongen i Göteborgsvarvet (Fyra på 1.04.31) vann nu på nya banrekordet 1.05.11. Onsemo Ludago tvåa på 1.05.20 och Boiyo ytterligare 20 sekunder efter.
Martin Ojuku är ju titelförsvarare i Stockholm Marathon och kommer att liksom Onsemo Ludago att koncentrera sig på Stockholm Marathon.
Svårt motstånd för Anders Szalkai som nu var nästan fem minuter efter i mål.
- Jag är inne i en tung träningsperiod, förklarar Szalkai. Sprang 23 mil i förra veckan och jag kommer att köra rätt tuft hela maj. Men när det är dags för Stockholm och maraton blir det annorlunda.
I damklassen gjorde Hässelbys Annika Nyberger sitt eget lopp från början till slut. Segrartiden blev 1.24.38.

Fler resultat finns här: