Magdalena Thorselltrivs i bergen

Magdalena Thorsell har prövat på det mesta inom långlöpning under sina 15 år i den svenska eliten.
Men i lördags prövade hon något nytt - bergslöpning - och vann!

Bergslöpning är en speciell gren inom långlöpningen i många länder. I USA är loppet uppför Mount Washington ett av de mest prestigefyllda. Distansen är 12,2 kilometer, sträckan från basstationen på 477 m ö h till toppen 1916 m ö h.
- En jätterolig tävling, tyckte Magdalena efteråt, och inte undra på glädjen; hon satte nytt rekord med tiden 1.10.08, mindre än tio minuter efter segraren i herrklassen Matt Carpenter som är USAs bäste bergslöpare.
- Jag trodde faktiskt att det skulle vara jobbigare. Folk hade berättat hur brant vägen var, och jag tror att jag skulle kunna springa snabbare, sade Magdalena i segerintervjun.
Tävlingen avgörs på körvägen upp till toppen av Mount Washington i New England och målet är på toppen. Ett vanligt sätt att tävla i bergslöpning i USA och Österrike. I Frankrike, Italien och England brukar löparna springa både upp och ner för topparna. Och när världscupen avgörs brukar man alternera mellan att de båda skolorna.
Kanske kan det bli fler bergslopp nu för Magdalena som för tillfället bor i Albuquerque i USA. Annars har terränglöpning varit hässelbylöparens specialté med en 16:e placering i terräng-EM 1996 som främsta merit.