MAI kan bli historiskt i Dagbladsstafetten

På lördag har Malmö AI chansen att säkra en historisk dubbel genom att bli första klubb på över 40 år att vinna Holmenkollstafetten och Dagbladsstafetten samma år.

MAI segrade i söndags för femte gången i Norges viktigaste löpartävling, Holmenkollstafetten. På lördag siktar laget på att vinna Sveriges viktigaste stafettlöpning Dagbladsstafetten för åttonde gången.
1985 bröt MAI Stockholmsklubbarnas dominans i Dagbladsstafetten genom att ta hem denna klassiska svenska stafett för första gången. Laget segrade sedan även 1987, 1988, 1990, 1991, 1992 och 2001.
Därefter har MAI koncentrerat sig på Holmenkollstafetten som klubben vunnit 1996, 1997, 1998, 1999 och i år.

Efter den tuffa duellen i Oslo i söndags mot IK Sparta från Köpenhamn väntar på lördag en match mot Tureberg i Dagbladstafetten i Stockholm.
- Vi kommer med ett bra lag. Alla killarna som sprang de tunga sträckorna i Holmenkollstafetten är med även i Dagbladet, berättar MAI:s ledare Lasse Johnsson.
Det betyder att Jörgen Zaki, Rizak Dirshe och Rickard Andersson alla tävlar på lördag.
MAI gör dock en del ändringar i laget. Dels är det färre sträckor i Dagbladsstafetten - 12 mot 15 i Holmenkollstafetten, dels är sträckorna över lag kortare.
Just att det är fler korta sträckor bör passa Tureberg, som inte ställde upp i Holmenkollstafetten. Men frågan är ändå om Tureberg kan matcha fjolårsvinnarna Malmö AI i Dagbladet. Tureberg saknar dessutom landslagsmeriterade 800-meterslöparen Fredrik Kjellberg som är skadad.
Dagbladstafetten har start och mål på Stockholms Olympiastadion. Banan går genom Lill Jansskogen. Herrklassen har 12 sträckor på totalt 8375 meter.
I damklassen är det åtta sträckor på sammanlagt 5 480 meter. Här är Rånäs favorit.

Dagbladsstafetten, som är landets äldsta stafettlöpning, hade premiär 1913.
Holmenkollstafetten i Oslo arrangerades för första gången 1923.
Den enda klubb som tidigare lyckats ta hem båda stafetterna samma år är Oslo-klubben BUL som klarade dubbeln 1955, 1959 och 1960.
Den anrika löparklubben Fredrikshofs FI tog över ansvaret för Dagbladsstafetten 1999. Fredrikshof vann premiärloppet 1913 och är den enda klubb som ställt upp i tävlingen varje år sedan dess. På lördag gör de röd-vita löparna alltså klubbens 90:e start i Dagbladsstafetten.
För några år sedan såg Dagbladsstafetten ut att dö. 1998, när tävlingen för sista gången avgjordes på Djurgården, ställde endast 60 lag upp.
Sedan har deltagarantalet ökat. I år är 110 lag anmälda i 11 klasser.
Det är dock en bit kvar till Holmenkollstafetten som i år samlade 1100 lag.
Intresserade klubbar har fortfarande möjlighet att efteranmäla sig till
Dagbladsstafetten. Efteranmälan göres på Stadion från kl 9 på lördag.

Läs mer om Dagbladstafetten: