Malmö arrangerarTerräng-EM år 2000

Nästa år avgörs EM i terränglöpning i Malmö.
Det beslutade Europeiska Friidrottsförbundets styrelse vid sitt möte i Göteborg på lördagen.

Av de sju städer som sökt terräng-EM hade fem gallrats bort före styrelsemötet. Malmös motkandidat var nu Userdorm som ligger i nordöstra Tyskland. Malmö tilldelades EM med knappast möjliga marginal; röstsiffrorna blev 9-8.
Även när Stockholm tilldelades 1996 års inomhus-EM var det endast en rösts övervikt.
- Vi hade två starka kandidater att välja mellan, men vi ansåg att Malmö var det bästa alternativet, summerade finländaren Carl-Olaf Homen som är ordförande i Europeiska Friidrottsförbundet.
Nästa års terräng-EM avgörs i Bultofta Friluftsområde i Malmö. Det blir en publikvänlig gräsbana som kommer att vara mycket krävande om det är blött.
EM arrangeras den 3 eller 10 december. Definitivt datum bestäms senare.
Tre av landets bästa friidrottsklubbar står bakom terräng-EM år 2000; Malmö AI, Hässelby SK och Spårvägens FK.
- EM är en inspirerande tävling att jobba med, förklarar Malmö AI:s klubbdirektör Lasse Jonsson.
- Det är första gången Malmö arrangerar ett europamästerskap i friidrott. Vi har haft Europacupen tre gånger, men aldrig en så här stor tävling.
I och med den nya Öresundsbron som invigs nästa sommar förbättras kommunikationerna till och från Malmö väsentligt. Det var troligen detta som var avgörande när staden tilldelades terräng-EM. Om Userdorm fått mästerskapen hade deltagarna tvingats till en fyra timmar lång bussresa från närmaste flygplats. När bron öppnas ligger Malmö 15 minuter från Kastrup.
Politiker och friidrottsledare i Malmö hoppas att terräng-EM nästa år
ska vara ett bra avstamp för EM år 2006. Malmö söker detta attraktiva mästerskap, liksom Göteborg som hade VM för fyra år sedan. Malmö Stadion, med plats för c:a 25 000 åskådare, är en idealisk arena för ett EM. Publikunderlaget är dessutom betydligt bättre än i Göteborg. När Öresundsbron är klar bor det tre miljoner människor inom en timmes bilresa från Malmö.
- Jag hälsar er välkomna till Malmö även år 2006, förklarade Malmö stads
representant Gunn Hanell när hon framförde sitt tack till Europeiska friidrottsförbundets styrelse efter beslutet om terräng-EM nästa år.