Många killar som tränar slarvar med maten

Många slarvar med att äta ordentligt före och efter träningspassen. Det visar en ny undersöknng om träning, kost och återhämtning som gjorts bland 1 200 svenskar som tränar regelbundet.

Resultaten visar att man vet vad man ska äta när man tränar, men att många slarvar. Framför allt männen. Nästan hälften av svenskarna tränar på tom mage och var femte äter inte någonting efter avslutat pass.
Kvinnor tränar yoga eller pilates och männen bollsporter. Männens främsta orsak till att de tränar är inte att öka i muskelmassa utan både män och kvinnor tränar för att gå ner i vikt. Att fylla på kroppens depåer med ny energi efter träning är direkt avgörande för att få effekt.

- Att äta bra innan träning ökar förutsättningarna till en positiv träningsupplevelse, och en uppladdning med kolhydrater innan träning gör att du orkar ett hårdare träningspass bättre. De senaste årens forskning har visat att kolhydrater i kombination med protein som intas just före och efter träning har positiva effekter på effekten av din träning, säger Michael Svensson, näringsfysiolog vid Idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitet.

Norrmejeriers undersökning visar att nästan hälften (45 procent) av svenskarna som motionerar regelbundet idag tränar på tom mage och fler än var femte äter ingenting direkt efter träning. Både män och kvinnor slarvar men män är värst med att träna på tom mage, vilket 50 procent av männen uppger att de gör.

Enligt undersökningen är den främsta orsaken att inte äta någonting direkt efter träning att man inte känner sig hungrig eller att man inte har tid. Var tredje säger att de ändå ska äta middag om någon timme. Män tränar oftare än kvinnor, men är ändå genomgående sämre på att sköta kosten. Det enda tillfälle där kvinnor är sämre än män är när det kommer till att äta någonting direkt efter träningen.

- Det är viktigt att få i sig någonting direkt efter träning även om du ska snart ska äta lunch eller middag. Nedbrytningen av musklerna startar omgående när träningspasset är klart - inom fem till trettio minuter behöver kroppen proteiner och kolhydrater för att kunna tillvarata träningen. Intag av kolhydrater i kombination med protein direkt efter träningspass ger mätbara effekter, säger Johan Nylund, produktchef på Norrmejerier.

Topp 5 – orsaken till att svenskarna tränar är:


Män Kvinnor
Jag tränar för att må bra 45 % 49 %
Jag vill gå ner i vikt 20 % 25 %
Jag vill få bättre kondition 13 % 13 %


Topp 3 – detta tränar svenskarna:


Män Kvinnor
Konditionsträning 49 % 36 %
Styrketräning 38 % 30 %
Walking 19 % 33 %

Att äta rätt i samband med fysisk träning är viktigt för att uppnå maximal effekt.
Du bör äta 1-2 timmar före träningen så att kroppen hinner ta upp maten och få tillräckligt med energi för att du ska kunna maximera effekten av träningen.

Under träningspassen triggar man ”signaler” i muskulaturen, hjärtat och i nervsystemet. ”Signalerna” som aktiverats under träningspasset stimulerar till förbättrad funktion i kroppsvävnaderna MEN för detta krävs det att näringsämnena finns på plats inne i kroppen när ”signalerna” är aktiva. Träningseffekten och återhämtningen blir betydligt sämre om näringsintaget dröjer mer än en timme efter träning, än om man intagit kolhydrater i kombination med protein inom första halvtimmen, eftersom ”signalerna” successivt stängs ju längre tiden går efter träningspasset. 5-30 minuter efter träning är kroppen i störst behov och mest mottaglig av kolhydrater och protein.

Viktiga och bra näringsämnen inför träning får du i dig genom att äta ett bra komponerat mellanmål, exempelvis 1,5-2 dl mjölk/fil/yoghurt + flingblandning + smörgås +/ frukt.