Många mil bakom Jockes lyft- guld och silver i SM inomhus

Vinterns genombrottsman i svensk långdistans, Hälles Joakim Johansson, säkrade sin första SM-titel i Malmö. Jocke hade inga problem med moståndet på 3000 meter på lördagen. Dagen därpå spädde han på med ett SM-silver på halva distansen.

När Joakims klubbkamrat Mustafa Mohamed inte kom till start på grund av en förkylning och Henrik Skoog och Erik Sjöqvist redan tidigare kastat in handduken var fältet fritt. Joakim följde dansken Flemming Bjerre fram tills det var 500 meter kvar där han lätt ryckte ifrån. Segertiden 8.07 var visserligen tolv sekunder långsammare än på GE Galan, men av mindre vikt på en SM-tävling.
- Det var Joakims första SM-guld. Det var det viktigaste, framhöll tränaren Ulf Friberg.
En timme efter segern väntade försök på 1500 meter, som gick galant. På söndagen tassade Jocke till sig silvret på 1500 meter bakom MAI:s ärrade Jörgen Zaki.
Joakim Johansson har varit en habil löpare i ett par säsonger, men haft en bit kvar fram till Sveriges bästa. Vinterns lyft har kommit tack vare en solid ökning av träningsmängden.
- Tidigare har han legat på 12-15 mil. Nu har det blivit 18-19 mil i veckan utan att han har gått sönder, berättar Ulf Friberg.
Henrik Skoog är förmodligen den ende av de svenska banlöparna som ligger på lika höga mängddoser, runt 18 mil.

800-metersduellen mellan Rickard Pell och Khaled Azerkan slutade med vinst för den senare. Pell anförde i två varv, men sen tog Azerkan över och släppte aldrig ifrån sig kommandot. Segertiden 1.50,19 räcker dock inte till någon Inomhus-EM-biljett. Joakim Johansson blir Sveriges ende representant på medel- och långdistans i Wien.
Malin Öhrn imponerade i ett sololopp på 3000 meter, som slutade på 9.28,45, fem sekunder före Ulrika Johansson, som senare erövrade guldet på 1500 meter. Före Ulrika i mål var dock danskan Heidi Jensen, som även vann 800 meter före Camilla Nyquist, som därmed kunde upprepa sitt SM-guld från i somras. Då var hon en sensationell segrare, nu var hon favoriten i ett tämligen tunt 800-fält där endast tre av de sju SM-finalisterna var svenskor.