Många nyheter i Stockholm

Farthållare, chips och eftersnack är några av nyheterna i årets Stockholm Marathon som avgörs lördagen den 3 juni.

Om detta och mycket får i dagarna alla löpare som anmält sig före den 6 april utförlig information. PM och startbevis till årets lopp postades nämligen i måndags och bör vara framme dagarna före eller efter påsk.
De som anmält sig efter den 6 april får PM och starbevis om ett par
veckor. Men redan nu ligger naturligtvis all information till löparna på Stockholm marathon 2000s hemsida.
- I fjol hade vi 13118 anmälda löpare. Vi var beredda på en minskning i år på grund av Broloppet som avgörs en vecka efter Stockholm Marathon. Trots att vi troligen tappar löpare i Sydsverige och i Danmark ser det ut att bli en klar ökning av antalet deltagare.
Det är intressant att notera att andelen kvinnor fortsätter öka. I fjol var 15,5 procent av deltagarna i Stockholm Marathon kvinnor. I år blir siffran c:a 17 procent.
Det går fortfarande att anmäla sig till Stockholm Marathon. Sedan flera år har Stockholm marathon haft anmälan på nätet. Som första idrottsevenemang i Sverige införde Stockholm marathon tillsammans med Netgiro kortbetalningar i november 1999. Hittills har närmare 1000 löpare använt det enkla och smidiga sättet att anmäla sig och betala.
För den som vill anmäla sig är fortfarande tjänsten öppen.
Här är några nyheter som möter deltagarna i den 22:a upplagan av Stockholm Marathon:

1) Banan är ändrad för att minska trafikproblemen under loppet. Den ena ändringen är att banan i slutet av första och andra varvet svänger av från Odengatan in till Karlavägen och sedan går Sturegatan upp till Valhallavägen (varv 1) och till Stadion (varv 2). För att banlängden ska bli korrekt går banan på varv 1 efter två kilometer över Greve von Essens väg på Gärdet i stället för att runda Kaknästornet.

2) Farthållare hjälper till att hålla rätt tempo. De som är osäkra på vilket tempo de vill hålla, eller som vill ha sällskap under loppet, kan hänga på någon av Stockholm Marathons farthållare.
Erfarna maratonlöpare - utrustade med en tydlig flagga - springer loppet
i jämnt tempo. Det finns farthållare som springer i tempo som ger följande sluttider: 3.00, 3.30, 4.00, 4.30, 5.00 och 5.30.

3) Eftersnack. På vägen hem från Stockholm Marathon är alla löpare välkomna till Marathon Café som finns vid Restaurang Jakthornet alldeles vid Östermalms IP. Marathon Café är öppet kl 17-22 på lördagskvällen.

4) Nytt system för tidtagning. Med hjälp av ett datachip - Champion Chip
- som löparna bär på vänster sko noteras sluttid och mellantider. Starttiden registreras löparna passerar startlinjen vilket gör att alla får en "nettotid" alltså den verkliga tiden för maratondistansen.
Observera att detta endast är en inofficiell tid. Den officiella tiden "brutto tiden" tas från startskottet till passering av mållinjen. I Stockholm Marathons resultatlista finns både bruttotiden och nettotiden angivna.
Vid passeringarna 10 km, 21,1 km och 30 km registreras mellantider.

5) Alla som springer Stockholm Marathon i Reebok-skor får en present i form av en rabattcheck på 200 kr. Denna check gäller för inköp av ett par Reebok DMX-skor hos valfri Intersport-affär i Sverige fram till den 31 oktober 2000.