Många tjejer mötte upp på första maratonträningen

Nästan 300 löpare dök upp till Team Stockholm Marathons mjukstart på Östermalms IP i Stockholm. Hela 40 procent utav dem var kvinnor vilket är en nästan dubbelt så hög andel än vad det brukar vara på Stockholm Marathon. En av dem var Beverly Harrington som hoppas kombinera två stycken 30-årsjubiléer.

– I maj är det 30 år sen jag kom till Sverige. Det skulle passa bra att fira det med att springa det 30:e Stockholm Marathon, berättar Beverly som för tre decennier sen lämnade delstaten New York i nordöstra hörnet av USA.
– Jag har anmält mig tidigare till maran, men aldrig kommit till start. Den här gången tror jag att det kommer att gå och även att jag kommer att ta mig i mål, säger hon efter den första upplevelsen av Team Stockholm Marathon-träningen.
Beverly valde den långsammaste gruppen för att inte skapa för höga förväntingar på sig själv. Hon kunde göra det i trygg förvissning om att den tvåfaldige Stockholm Marathon-vinnaren Alfred Shemweta följde med för att se att alla kunde hänga med.
– Det kändes bra från början, menar Beverly. Ledarna var öppna och hjälpsamma. Och det var lätt att prata med de andra löparna.
– Jag har velat springa flera gånger förut. Men jag har sprungit flera halvmaror och tyckte att det var kämpigt nog.

Desto mer erfaren är Clarence Ärlebrink. Han har sprungit 30 maror varav de tolv senaste Stockholm Marathon. Från tider på nästan fem timmar har han tagit sig ner till 3.00.55
– Jag har två lopp på 3.01, det är så irriterande! säger Clarence med en frustrerad blick.
Det var alltså inte så underligt att Clarence hakade på den snabbaste gruppen vars mål är att springa Stockholm marathon just under tre timmar.
– Det var jättebra ledare, två damer och tre herrar, och vi var nog 40 som hängde med.
Efter ett drygt fem kilometer långt varv på blandade underlag i "femtempo" (fem minuter per kilometer) så kom gruppen överens om att ta en lika lång vända till och då ökade farten.
– Det blev lite progressivt. Vi var säkert nere i 4:20/km. Vi sprang lite där Bellmastafetten avgörs och lite av Stockholmsloppet och lite av Snömilen. Ja, man kände igen sig! ler Clarence som tävlar flitigt på alla lopp i Stockholm.

Team Stockholm Marathon fortsätter träffas på söndagar i Stockholm men med start från Stockholms Stadion. Anmälan till gruppen är stängd för tillfället, men besked kommer inom ett par veckor om fler deltagare ryms.