Marathon-ledare belönade på födelsedagen

På onsdagskvällen var det stort födelsedagskalas med ett hundratal inbjudna gäster som firade en av svensk löpnings största celebriteter.

Nej, det handlar varken om Gunder Hägg eller Anders Gärderud. På onsdagen var det Stockholm Marathon som firade att det var på dagen 20 år sedan det första loppet avgjordes.
Nyckelpersoner som tillhört eller tillhör organisationen hyllades vid en speciell festtillställning där också Svenska Friidrottsförbundet strödde utmärkelser över arrangörerna.
Fyra nyckelpersoner sedan starten av loppet fick Svenska Friidrottsförbundets förtjänstmedalj; loppets grundare Anders Olsson jämte trion Lennart Bresky, Janne Ahlström och Janne Nordström. Ett femtontal belönades med Svenska friidrottsförbundets förtjänsttecken och lika många fick förtjänstdiplomet.
- Ikväll kan ni vara kaxiga och belåtna med det ni har gjort, sade Stockholm Marathon-alliansens ordförande Bengt Olsson i sitt hyllningstal där han påpekade att framgångarna ofta är produkten av den "aldrig-vara-nöjd-anda" som finns i organisationen.
- Det är en bra egenskap att alltid ha ambitionen att bli bättre och inte sitta nöjd.
Sedan friidrottsledarna i Spårvägen och Hässelby för 20 år sedan ordnade Stockholm Marathon för första gången har samarbetet mellan klubbarna formaliserats. Kärngruppen som drog igång Stockholm Marathon har fortsatt att uveckla och popularisera svensk långlöpning genom evenemang som Tjejmilen, VårRuset, Bellmanstafetten.
Totalt springer 250000 svenskar varje år i de olika loppen som skapats av Stockholm Marathon-entusiasterna. En reel påverkan på svenskarnas motionsvanor och folkhälsan, men också många tusen arbetstimmar av entusiastiska ledare.
- Det har varit mycket arbete men också väldigt roligt och det finns många historier att berätta speciellt från de första åren, säger Hans Wiktorson och berättar med ett stort leende om när startpistolen försvann i det andra Stockholm Marathon 1980.
- Paniken spred sig och vi letade överallt. En mc-polis erbjöd sig att låna ut sitt tjänstevapen för startskottet men så basunerade jag istället ut att startkommandort skulle vara "Lycka till". Startfältet blev lite oroligt och när några tjuvstartade gick det inte att stoppa. Jag greppade snabbt micken och fick fram ett "lycka till", och fältet var i väg!

Fotnot: Startskottet för det första Stockholm Marathon avlossades kl 16 den 4 augusti 1979. Förra året firade Stockholm Marathon att loppet avgjordes för 20:e gången.