Maraton ett sätt att hålla liv i Svågadalen

Svågadalen i Hälsingland har personval till kommundelsnämnden. Försöket med lokal demokrati kommer att fortsätta även nästa valperiod.
Politikerna får verkligen jobba för rösterna. Maj-Lis Wikström ordnade ett maratonlopp - och kan efter söndagens Svågadalens Marathon känna sig ganska säker på att få förnyat förtroende i kommundelsnämnden.

Hälsinglands inland är glesbygd - och det är lätt att associera till 70-talets glesbygdssåpa Hem till byn när man hör hur folk kämpar för att få bo kvar istället för att flytta till storstäderna där jobben finns.
Men en del har hänt.
Svågadalsborna bestämmer inte bara vad man ska göra med nio miljoner av kommunbudgeten.
Man har numera ett maratonlopp också.
- Det var någon som kom med idéen förra året och vi idrottsföreningen tyckte att det var dags att dra igång någonting, berättar Maj-Lis Wikström.
Någon i klubben hade sprungit något maraton tidigare, men för Maj-Lis och de flesta andra var det här med maraton något nytt. Det blev till att lära från början, lyssna med rutinerade arrangörer och löpare hur man ordnar ett lopp.
- Själv tog jag semester hela förra veckan för att fixa med loppet, berättar Maj-Lis, som dock är lite frågande över det låga deltagarantalet i söndagens lopp.
34 löpare fullföljde loppet som går på en riktigt tuff bana. Start och mål i Ängebo. Först 13 kilometer upp förbi byarna Långmor och Björsarv och sedan en sju kilometersslinga upp till Brändbo. Tillbaka till Ängebo och sedan en runda till Stråsjö.
- Byalagen efter vägen tar hand om vätskekontroller och service längs banan. Vi är bara 800 som bor i Svågadalen så det gäller att ta tillvara på alla resurser...
Snabbast i söndagens lopp var Tommy Sjöström, Kvarnsveden, som var ende löpare under tre timmar på den tuffa banan. Snabbaste dam: Lotta Svärd, Jalles TC, 3.21.32.


Alla resultat här